USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Мобілізація, підвищення пенсій, нові тарифи за електроенергію та Саміт миру у Швейцарії: Що чекає на українців у червні

зміни
Джерело: TAK TV

На українців з 1 червня чекає низка змін. Зокрема – щодо мобілізації. Так, у застосунку "Резерв+" повинен відображатися електронний військово-обліковий документ. Крім того, очікується підвищення тарифів для населення та деякі нововведення щодо субсидій та пенсій.

А ще – з першого літнього дня між Україною та Чорногорією запрацює транспортний безвіз.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у червні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили щонайменше до 11 серпня 2024 року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом червня.

Нагадаємо, що воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Мобілізація

Мобілізація в червні зазнає певних змін. Так, в Україні військовозобов'язані зможуть оформлювати електронний військово-обліковий документ (ВОД). Він відображатиметься у застосунку "Резерв+".

У ВОД буде унікальний електронний ідентифікатор у вигляді штрих-коду, що містить відомості про зазначений документ. Там буде вся інформація про військовозобов'язаного, призовника та резервіста (ПІБ, дата народження, РНОКПП, інформація про наявність відстрочки, військове звання, військово-облікова спеціальність, відомості про військовий облік, результати медогляду).

Також у червні планують запровадити онлайн-рекрутинг у застосунку "Резерв+". Якщо це станеться, то громадяни зможуть переглядати актуальні вакансії в Збройних силах України і подавати заявку на ту спеціальність, яку обрали.

Крім того, у Міноборони анонсували появу у застосунку Резерв+ наприкінці червня – на початку липня електронного направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК), розповіла в ефірі телемарафону "Єдині новини" заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Перші 180 тисяч боєприпасів у межах "чеської ініціативи"

Перша партія боєприпасів, закуплених у рамках "чеської ініціативи", буде доставлена в Україну у червні, заявив президент Чехії Петр Павел. 

"Ми з прем’єр-міністром Петром Фіалою припускаємо, що перші 180 тисяч боєприпасів будуть доправлені у червні, і вже є контракти на п’яти-, шестизначну кількість боєприпасів", – сказав глава чеської держави.

Економіка

Пенсії у працюючих пенсіонерів зміняться

З 1 червня на пенсіонерів, що працюють, чекають гарні новини – їм підвищать виплати. Це станеться з огляду на перерахунок пенсій, який пройшов у квітні 2024 року.

Це стосується пенсіонерів, які:

  • після призначення/попереднього перерахунку продовжували працювати і на 1 березня 2024 року мають 24 місяці страхового стажу. Перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу
  • відпрацювали менш як 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії минуло два роки.

За повідомленнями урядового порталу, після перерахунку пенсій у квітні свої підвищені виплати пенсіонери почнуть отримувати у червні з доплатою за квітень та травень. Причиною затримки є квартальні звіти, які роботодавці подають до 10 травня.

"Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. Водночас пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію під час її призначення чи попереднього перерахунку, або, якщо доцільно, враховується, зокрема, заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії", – інформує урядовий портал.

Транспортний безвіз з Чорногорією

Між Україною та Чорногорією з 1 червня запрацює транспортний безвіз. За останні роки товарообіг між Україною та Чорногорією збільшився в рази, тому така приємна зміна стане корисною у плані економічної співпраці для обох країн.

Нині остаточно вирішили по вантажних перевезеннях, але ще ведеться робота над розвитком регулярного та нерегулярного автобусного сполучення між двома країнами. 

Суспільство

Електроенергія за новими тарифами

З 1 червня тариф на електроенергію для населення становитиме 4,32 грн/кВт. Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року, кажуть в уряді.

Також відбулися зміни і для громадян, які проживають в житлових будинках, обладнаних електроопалювальними установками. Вони мусять платити:

  • до 2000 спожитих кВт на місяць – 2,64 грн/кВт
  • понад 2000 кВт на місяць – 4,32 грн/кВт.

Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт/год електроенергії на місяць).

Також підвищуються тарифи для бізнесу. З 1 червня максимальні ціни у вечірні та нічні години для нього зростуть:

  • з 00:00 до 07:00 – з 4000 до 6600 грн/МВт-год;
  • з 17:00 до 23:00 – з 8250 до 10 000 грн;
  • з 23:00 до 24:00 – з 4000 до 8250 грн.

Вдень, як і раніше, – 8250 грн/МВт-год.

Освіта

Згідно з постановою Кабміну, навчальний рік в українських школах закінчиться 28 червня. Протягом першого місяця літа у них, а також в інших навчальних закладах, розташовуються тимчасові екзаменаційні пункти, де абітурієнти складають національний мультимедійний тест. Триватиме основна сесія НМТ до 25 червня.

Інформацію про результати у своїх електронних кабінетах учасники побачать до 2 липня.

Світ

Переговори про членство України в ЄС

Офіційні переговори щодо вступу України до Євросоюзу мають розпочатися вже у червні. Попри те що рішення щодо цього ухвалюється державами – членами без участі парламенту, президентка Європарламенту Роберта Мецола сказала про підстави для оптимізму.

"Переговори про вступ мають розпочатися якнайшвидше, і я оптимістична щодо того, що переговорна рамка може бути схвалена державами – членами ЄС у червні. Європейський парламент допомагатиме Україні всіма можливими способами рухатися вперед європейським шляхом", – повідомила вона під час візиту до Києва.

Вибори до Європарламенту

6–9 червня європейці будуть голосувати на виборах до Європейського парламенту. Громадяни 27 країн – членів Європейського Союзу обиратимуть 720 європарламентарів на наступну каденцію – до 2029 року. 

Чому це важливо для нас? Як відомо, Європарламент виступає з політичними резолюціями, які мають велику вагу. Наприклад, у листопаді минулого року європарламентарі визнали Росію державою – спонсором тероризму, а вже у квітні цього року Європарламент відмовився визнавати легітимність Путіна. Також Європейський парламент має вирішальне слово у виборі нового президента Єврокомісії, яка разом з Єврорадою ухвалює зокрема і ключові рішення щодо євроінтеграції України. 

Майкл Емерсон з Центру європейських політичних досліджень зауважує: головна пересторога наразі, що продовжиться тренд, який спостерігався на виборах у 2019-му, – посилення ультраправих партій, що може відобразитися зокрема й на підтримці України. 

Саміт миру у Швейцарії

15–16 червня у швейцарському Бюрґенштоці відбудеться перший Глобальний саміт миру. Організовують його Україна та Швейцарія у межах досягнутої у січні цього року домовленості між президентами двох країн.

Під час саміту з боку України заявили обговорення трьох питань з мирного плану президента: продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими із поверненням викрадених українських дітей.

Зеленський повідомив, що станом на 28 травня вже 90 країн підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру.

Поки невідомо, чи відвідає саміт президент Америки Джо Байден. Втім, представник Білого дому все ж буде. Хто саме – невідомо. Скоріше за все, не відвідає саміт і керманич Китаю Сі Цзіньпін. Пекін відхилив запрошення, оскільки не були виконані умови для участі в конференції, включаючи участь РФ.

Важливі дати

Червень буде багатим для українців на кілька важливих дат, проте додаткових вихідних не буде. Все – через воєнний стан, що діє в країні.

Тож, що відзначаємо в червні?

У червні українці святкують День Конституції України (28 червня). На перший літній місяць також, як водиться, припадають церковні свята, які пов'язані з Великоднем, – Вознесіння (13 червня) та Трійця, або Зелені свята (23 червня). 

А вже 29 червня – святих верховних апостолів Петра й Павла.

Що лишається без змін?

Тарифи з 1 червня

Газ. НАК "Нафтогаз" ще на рік продовжила дію фіксованого тарифу на газопостачання для домогосподарств, керуючись діючим мораторієм на підняття цін.

Отже, кубометр газу для клієнтів компанії й надалі коштуватиме 7,96 гривні (з ПДВ).

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Водопостачання. З 1 червня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені