USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Вигідно Китаю і Туреччині. Економіст пояснив, чому Росія змушена продовжувати "зернову угоду"

Експерт упевнений, що Росія продовжить угоду і після того терміну, на який її нещодавно було продовжено
зернова ініціатива
Джерело: відкриті джерела

Росія змушена продовжувати "зернову угоду", оскільки в цьому зацікавлені Туреччина і Китай. Тому коридор працюватиме і після 120 днів. Про це в ефірі UWN заявив економіст Олег Пендзин.

"На сьогоднішній день надзвичайно зацікавленим кінцевим бенефіціаром цієї угоди є Туреччина, тому що вона сидить чітко на українському зерні і отримує від 20% до 25% вартості зерна, перепродуючи через турецький зерновий український хаб. Друге – ці землетруси, що сталися в Туреччині, різко загострили ситуацію з продовольчою безпекою", – зазначив він.

При цьому Пендзин додав, що "зернову угоду" також схвалює Китай, який є великим імпортером продовольства.

"Китай до початку активної фази бойових дій був одним із найбільших покупців української олії, Китай дуже активно купує українське зерно, тому в цій ситуації цей зерновий коридор, зокрема, працює на Південно-Східну Азію", – пояснив економіст.

За його словами, Росія змушена погоджуватися на існування цього коридору, і рух суден по ньому продовжиться після 120 днів (термін, на який продовжили угоду).

Крім того, він зазначив, що ООН висловила чітку позицію щодо "зернового коридору". Організація зацікавлена, щоб традиційні ринки, зокрема північ Африки, були насичені українським зерном.

Чи є у РФ механізми, щоб перешкодити угоді?

За словами експерта, єдиною перешкодою з боку РФ може бути затягування процесу перевірки суден у Босфорській протоці.

"Власне, що вони робили і завжди, вони перевіряли три-чотири кораблі, а не 15–20 вдень, вони створювали величезні черги по 100 кораблів. Черги – це максимум, що вони можуть зробити. Це використовувалося як елемент гальмування вивезення зерна", - наголосив Пендзин.

Нагадаємо, угода по "зерновій ініціативі" пролонгована ще на 120 днів. Пролонгація відбулась завдяки спільним зусиллям генсека ООН Антоніу Гутерреша, президента Туреччини Реджепа Ердогана та країн-партнерів.

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW