USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

На саміті G7 ухвалили спільну заяву щодо України

Країни G7 обіцяли запровадити додаткові санкції та заходи для збільшення витрат Росії та тих, хто підтримує її військові дії
G7
G7
Джерело: відкриті джерела

Лідери "Великої сімки" на саміті в японській Хіросімі ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії Росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

Заяву оприлюднили на сайті Білого дому.

"Ми підтверджуємо наше зобов'язання надавати Україні фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку стільки, скільки потрібно. Ми запроваджуємо додаткові санкції та заходи для збільшення витрат Росії та тих, хто підтримує її військові дії", – йдеться у заяві.

Основні пункти документа:

  • Безвідповідальна ядерна риторика Росії, підрив режимів контролю над озброєннями та заявлений намір розмістити ядерну зброю в Білорусі небезпечні та неприйнятні.
  • Країни G7 вітають дипломатичні зусилля президента Володимира Зеленського та підтримують його "Формулу миру". 
  • "Велика сімка" стурбована захопленням та мілітаризацією Росією Запорізької атомної електростанції.
  • Лідери G7 зобов'язалися продовжувати надавати Україні допомогу в галузі безпеки, допоки вона захищається від російської агресії, пристосовуючи підтримку до потреб.
  • "Велика сімка" обіцяє допомагати Україні у відновленні, вітає зусилля щодо боротьби з корупцією та закликає до продовження реалізації ефективної програми реформ.
  • Лідери G7 обіцяють і надалі вводити санкції проти Росії та обмежувати її можливості фінансувати війну, зокрема шляхом скорочення доходів від енергоносіїв. 
  • G7 закликає треті країни негайно припинити надання матеріальної підтримки російській агресії, інакше їм доведеться зіткнутися з серйозними наслідками.
  • "Велика сімка" продовжить зусилля, щоб Росія заплатила за довгострокове відновлення України.
  • G7 підтримує притягнення до відповідальності за воєнні злочини, зокрема через міжнародні механізми, наприклад, Міжнародний кримінальний суд.
Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців