USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Вихід Байдена з виборчих перегонів: Камала Гарріс підтвердила, що готова балотуватися в президенти США

А Байден передумав брати участь у виборах президента після розмов зі своїми двома найближчими радниками
Байден і Гарріс
Байден і Гарріс
Джерело: Bloomberg

Після зняття чинного президента Сполучених Штатів Америки Джо Байденом своєї кандидатури у виборчих перегонах віцепрезидентка США Камала Гарріс підтвердила, що готова балотуватися від Демократичної партії замість нього. Політикиня заявила, що зробить усе можливе, щоб виграти номінацію на вибори від Демократичної партії, пише DW.

"Для мене велика честь отримати схвалення президента. Планую заслужити й виграти цю номінацію від Демократичної партії та зробити усе, щоб її об'єднати. А разом з партією і - націю, аби перемогти над республіканцем Дональдом Трампом", - прокоментувала Гарісс.

Водночас Трамп раніше припускав, що перемогти Гарріс "буде простіше, ніж Байдена".

Зазначимо, Байден схвалює Камалу Гарріс як кандидатку в президенти від демократів. Варто сказати, що віцепрезидентка активно підтримує Україну під час війни з Росією. Вона закликала колег у США розблокувати допомогу для України. До того ж на Саміті миру в Швейцарії засудила дії РФ і диктатора Путіна.

Додамо, за кілька годин після заяви Байдена про вихід з "гонки" демократи отримали понад 50 мільйонів доларів пожертвувань, що є рекордом для їхньої передвиборчої кампанії, вказує Вloomberg. Однак деякі донори від Демократичної партії все ж таки кажуть, що партія має провести конкурс для обрання свого кандидата в президенти. Нагадаємо, передвиборча кампанія Байдена та пов'язані з нею групи раніше мали близько 96 мільйонів доларів готівкою.

До речі, Гарріс підтримали Білл Клінтон і Гілларі Клінтон, губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, сенатор від Массачусетсу Елізабет Воррен, представник Нью-Йорка Александрія Окасіо-Кортез і багато інших демократів. Президент Барак Обама похвалив Байдена, проте прямо не схвалив заміну.

Чому Байден вирішив піти з президентських перегонів?

Тим часом видання Politico повідомляє, що Джо Байден передумав брати участь у виборах президента після розмов зі своїми двома найближчими радниками: Стівом Річетті та Майком Донілоном. Нібито останні приїхали в п'ятницю і суботу до оселі американського президента в штаті Делавер, де той знаходиться в ізоляції через зараження коронавірусом. 

Журналісти, посилаючись на декілька обізнаних джерел стверджують, що ще в суботу вдень Байден говорив, що кампанія йде наповну. Та вже ближче до вечора він змінив думку після розмов із двома найближчими помічниками і на рішення знятися з гонки повпливала почута інформація.

"Помічники висловили нові занепокоєння законодавців і розповіли про значне сповільнення процесу збору коштів на кампанію. Радники надали невтішні дані власного опитування, що свідчать про відсутність шансів у Байдена перемогти. Байден поставив кілька запитань під час обговорення", - йдеться у повідомленні.

Надалі вранці неділі, саме тоді, коли президент оголосив про відмову від виборів, в його оселі були дружина Джилл і двоє інших помічників: заступник керівника апарату Енні Томасіні та помічник першої леді Ентоні Бернал. Уже о 13:45 Байден повідомив близьким помічникам, що вирішив припинити боротьбу за черговий термін. Тож зачитав свій лист і подякував їм.

Заява Байдена одразу приголомшила політичний світ та змінила уявлення про Байдена. Оскільки його партія після трьох тижнів глузувань над ним стала вихваляти кар'єру на державній службі та рішення поставити країну на перше місце.

Байден, пише видання, остаточно переконався в тому, що багато демократів усвідомили після його невдалого виступу на дебатах минулого місяця - він не може перемогти. Джерела медіа додають, що його передвиборча кампанія раніше замовила нові опитування в ключових штатах уперше за більш ніж два місяці. А результати виявилися сумними: Байден відстає у всіх шести важливих штатах і зазнає краху у Вірджинії та Нью-Мексико, де демократи не планували витрачати великі ресурси.

"З усіма цими знаннями такий раптовий відхід дав Байдену можливість створити враження, що рішення покинути перегони було добровільним. Це був важливий крок для Джилл Байден, яка хотіла зберегти гідне обличчя чоловіка в політичному світі", - резюмують журналісти.

Додамо, розмови про відмову Джо Байдена від виборчих перегонів все частіше точилися в інформпросторі. Говорили про хворобу Байдена та про поважний вік президента США.

Читайте також:
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"
Україні потрібна допомога у відновленні бойових сил, - генерал США Україні потрібна допомога у відновленні бойових сил, - генерал США
Ракети Stinger та боєприпаси для HIMARS: США оголосили про новий пакет допомоги Україні на 250 млн доларів Ракети Stinger та боєприпаси для HIMARS: США оголосили про новий пакет допомоги Україні на 250 млн доларів
Трамп пообіцяв Маску посаду в уряді у разі своєї перемоги на виборах президента США Трамп пообіцяв Маску посаду в уряді у разі своєї перемоги на виборах президента США