USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський закликав Європейську раду спрямувати 20 млрд євро на Фонд підтримки України

Звертаючись до учасників саміту, глава держави також закликав до "дієвої участі у підготовці Глобального саміту миру"
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: The Economist

Президент України Володимир Зеленський подякував ЄС за одноголосність у схваленні інструменту Ukraine Facility на суму 50 млрд євро на чотири роки в рамках євробюджету для зміцнення української стійкості. Водночас він закликав європейських політиків до єдності у питанні створення окремого Фонду допомоги (Ukraine Assistance Fund) на 5 млрд євро на ті самі терміни.

"Агресія Росії проти Європи, розпочата Москвою на українському фронті, зміцнюється снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Вони вже б'ють по наших містах – на додаток до іранських "Шахедів", які руйнують нашу громадянську інфраструктуру. Розвідка підтверджує, що Росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна", – заявив глава держави у відеозверненні у четвер.

При цьому, як наголосив президент, "на жаль, реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується".

"Це прояв глобальної конкуренції, в якій Європа не має права програти. І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund (Фонду допомоги Україні, – ред.) у рамках нашого з вами Європейського фонду миру. Це така надійність та довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менше ніж 5 мільярдів євро на рік, термін – чотири роки. Чіткий пріоритет", – сказав Зеленський.

Звертаючись до учасників саміту, глава держави також закликав до "дієвої участі у підготовці Глобального саміту миру", який має відбутися у Швейцарії.

"Сьогодні Європа посилає сигнал через Атлантику і в усьому світі, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким", – резюмував він.

Нагадаємо, лідери Європейського Союзу сьогодні, 1 лютого, під час саміту схвалили виділення для України 50 млрд євро в межах програми Ukraine Facility. Схвалену Європейською радою програму Ukraine Facility на 50 млрд євро планували затвердити Європейським парламентом наприкінці лютого. Перший транш надійде Україні в березні.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський