USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський озвучив наміри росіян мобілізувати до червня 300 тис. бійців та захопити до 9 травня Часів Яр

Україна готується до можливого російського наступу та чекає відповідну допомогу від США
окупант росіянин
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

До 9 травня російська армія планує захопити Часів Яр Донецької області. А вже в червні РФ хоче розпочати наступ, до цього мобілізувавши 300 тисяч бійців, сказав в інтерв'ю американському телеканалу NBC президент України Володимир Зеленський.

"Росія хоче мобілізувати до 1 червня 300 тисяч бійців. Ми до цього готуємося. До 9 травня Росія розраховує на сході України зайняти Часів Яр", – повідомив глава держави.

Президент нагадав, що Україна готується до можливого російського наступу та чекає відповідну допомогу від Сполучених Штатів Америки.

Водночас Зеленський додав, що днями відвідував Донецьку область та спілкувався з українськими захисниками.

"Бійцями не вистачає техніки, щоб боротися з російськими дронами-розвідниками, які повністю коригують артилерійський вогонь Росії. Також не вистачає артилерійських снарядів", – зауважив український лідер.

Ситуація на фронті

Додамо, 21 квітня у своєму зверненні до українців Зеленський сказав, що Часів Яр та Куп'янський напрямок нині є найгарячішими напрямками на фронті. 

Глава держави послався на доповідь Головкома ЗСУ Олександра Сирського – про найбільш гарячі точки фронту.

Про те, що ситуація довкола Часового Яру на Донеччині контрольована підрозділами Сил оборони, а російських загарбників у місті зараз немає, розповідав в ефірі телемарафону речник оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Хортиця" Назар Волошин.

Новини за темою: Путін підкуповує росіян на війну в Україну, – розвідка Британії

Мобілізація росіян

У березні від Міноборони Великої Британії була інформація, що Росія набирає щомісяця до армії близько 30 тисяч нових солдатів. Це дозволяє їй покривати втрати та продовжувати війну проти України. 

Розвідка припускала, що наприкінці березня 2024 року росіяни могли взяти під контроль два села – Тоненьке та Орлівка. І продовжували поступове просування на захід від Авдіївки.

Також Росія має значну кількісну перевагу, зокрема у техніці та боєприпасах.

"Ймовірно, щомісяця РФ набирає приблизно 30 тисяч додаткових солдатів. І, скоріше за все, може продовжувати зазнавати втрат та продовжувати атаки, спрямовані на виснаження українських сил", – йшлося у зведенні.

Новини за темою: Росія почне наступ наприкінці травня – на початку червня, але ми добре підготуємося, – Буданов

До речі, Росія з початку 2022 року на тимчасово окупованих територіях України примусово мобілізувала до своєї армії від 55 тисяч до 60 тисяч чоловіків. Про це повідомляв представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк.

Також ще трохи понад рік назад, на початку 2023,  видання The New York Times із посиланням на американські спецслужби писало, що російський диктатор Путін може мобілізувати ще більше росіян у свою армію до вже покликаних 300 тисяч людей.

Читайте також:
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський