USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Здай кров – врятуй героя! Медики та військові закликають українців стати донорами

Під час війни кров щодня необхідна пораненим на передовій
донорська кров _4
Джерело: Уніан

В Україні зменшилася кількість донорів крові. Тож медики та військові закликають українців долучитися до донорства і допомогти таким чином рятувати життя поранених військових. 

"Кров і компоненти крові потрібні постійно. Щодня вони потрібні стабілізаційним пунктам, шпиталям, цивільним лікарням. Тому що люди, на жаль, не перестають хворіти. Але щороку в період свят спостерігається зниження активності донорства. В країні є сталі запаси крові, але їх треба постійно поновлювати, бо йде війна", – заявив генеральний директор СДУ "Український центр трансплант-координації" Дмитро Коваль.

Військові медики розповідають, що саме донорська кров часто рятує життя захисників на передовій.

"У квітні 2023 року ми попросили органи виконавчої влади дати нам можливість легально отримувати кров від центрів переливання крові. Військова частина отримувала сертифіковану кров і мала можливість переливати кров пораненим бійцям. Ваша кров може воювати і може перемагати, насамперед смерть", – закликає начальниця медичної служби 3-ї окремої штурмової бригади Вікторія Ковач.

В Україні посилюють практику виїзних заготівель донорської крові. Крім цього, кров можна здати в центрах крові або інших медичних закладах, які є у кожному місті. Також, щоб стати донором, можна зареєструватися і отримати запрошення.

Новини за темою: Кабмін дозволив завозити донорську кров із-за кордону

Як стати донором

Кожен, хто бажає задонатити кров, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Є спеціальні програми – helsi та donor.ua

Практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров. Якщо в регіоні знижується запас крові або виникає гостра нестача конкретної групи крові, вони повідомляють про це на своїх офіційних сторінках або в соцмережах.

Медичні заклади, які роблять запаси крові, також мають власну базу донорів і за потреби зв’язуються з ними. Записатися у базу донорів центру крові свого міста можна телефоном.

Новини за темою: Бойові медики зможуть переливати кров при наданні першої допомоги, – названі умови

Докладніше про проєкт

Український центр трансплант-координації разом з платформою "ДонорUA", медичним сервісом Helsi за сприяння проєкту ЄС "Надання підтримки Україні у розвитку сучасної системи громадського здоров’я" закликають долучитися до руху на підтримку добровільного і активного донорства. Стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є запорукою національної безпеки та обороноздатності країни, особливо в умовах воєнного стану.

Кампанію "Твоя кров може воювати. Стань донором" ілюструє мурал на воротах обстріляного рашистами будинку в центрі Харкова. Художник Гамлет Зіньківський створив цей мурал після того як сам задонатив кров для фронту. Автор надав право використовувати його роботу, сподіваючись, що вона надихне на донорство інших людей.

Нагадаємо, процедура здачі крові в Україні буде спрощена і впорядкована завдяки можливостям інформаційно-комунікаційної системи донорства крові "єКров". До складу системи "єКров" входитимуть функціональні модулі та реєстри, що дозволять узагальнити повну інформацію щодо здійснення донацій, проведення окремих видів обстеження, планування та моніторингу.

Читайте також:
Критична нестача: У семи українських містах потребують донорської крові усіх груп Критична нестача: У семи українських містах потребують донорської крові усіх груп
В Україні запрацює інформаційна система донорства В Україні запрацює інформаційна система донорства
Кабмін дозволив завозити донорську кров із-за кордону Кабмін дозволив завозити донорську кров із-за кордону
У держсистему трансплантацій поступило майже 340 заяв про згоду на посмертне донорство У держсистему трансплантацій поступило майже 340 заяв про згоду на посмертне донорство