USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зацементовані мільйони: Скільки грошей потрапило до кишень чиновників під час реконструкції Дегтярівського шляхопроводу?

Будівельна компанія завищила ціну ремонту Дегтярівського мосту в Києві у два рази
дегтярівський шляхопровід
Дегтярівський шляхопровід
Джерело: Віталій Кличко

В грудні минулого року в Києві відкрили рух Дегтярівським шляхопроводом. Тоді мер столиці розповідав, що новий шляхопровід на 1 м вищий, ніж попередній. Збільшилась і ширина та довжина споруди. Також на новому шляхопроводі зберегли трамвайну лінію, на якій повністю оновили рейки. Покращені параметри збільшать пропускну спроможність до 45 тис. автомобілів на добу, обіцяв Кличко.

Тоді ж столична влада і обіцяла, що увесь комплекс робіт, а саме – влаштування верхнього шару асфальту та благоустрій території біля зʼїздів та заїздів завершать вже цієї весни. Також обіцяли облаштувати велодоріжки та тротуари.

Але, як виявилось, не обійшлось тут і без привласнення коштів. Компанія, яка займалася реконструкцією Дегтярівського шляхопроводу, завищила ціни на будівельні матеріали майже у два рази. 

Засекречено-суперечливий кошторис

Журналісти "Наші гроші" провели розслідування та з'ясували, як компанія "Ростдорстрой" завищила вартість ремонту мосту майже вдвічі.

"У кошторисі реконструкції Дегтярівського шляхопроводу в Києві за 920 млн знайшлися завищені ціни будматеріалів: "Ростдорстрой" сам собі намалював найвищу ціну асфальту в Україні, арматура вдвадорога, спеціальна смола – втричі дорожче від Польщі", – кажуть журналісти-розслідувачі.

Важливо і цікавим є те, що на сайті Прозорро кошторис не був оприлюднений під час тендеру, відтак Центр протидії корупції подав запит на його розкриття.

Тож висновки журналісти роблять з документації, яку отримали від комунального "Київавтодору". Останні і виступали замовниками реконструкції шляхопроводу.

Тож.

З отриманого документа вдалося з'ясувати, що на будівництві шляхопроводу замовили унікальну поліуретанову смолу. Її ціна виявилась у 2,5 раза вищою від ціни в Польщі.

"Найбільша сума 155 млн гривень іде на поліуретанову смолу Sika Icosit KC 340/45 по 2841 грн/кг, або 78 доларів. Для порівняння: в Польщі така смола продається по 67–116 злотих, або по 651–1119 грн/кг, що в 2,5 раза дешевше від розцінки "Київавтодору", – йдеться в розслідуванні.

А от сталеву арматуру, яка влітку коштувала в інших кошторисах та магазинах 34–46 тисяч за тонну, купили по 63 тисячі за тонну.

"У вересні "Укренерго" оприлюднило ціни будівництва захисту підстанцій від "Шахедів" по Україні: арматура А-ІІІ діаметром 20–22 мм була врахована по 36 570 грн/т. Це на 42% дешевше від "Київавтодору", – констатують розслідувачі.

Джерело: Наші Гроші

Асфальт у кошторис вписали на 20% дорожче від торішніх цін в інших регіонах. При цьому значно нижчі ціни такого асфальту декларували навіть у Дніпропетровській і Сумській областях, які знаходяться ще далі від щебеневих кар'єрів, з яких везуть сировину для виготовлення асфальту.

Також у документі вказані вищі за ринкові ціни на пісок, щебенево-піщану суміш.

Зокрема, 13 млн гривень витратили на природній рядовий пісок по 585 грн/куб. м. І це при тому, що у травні того ж року "Київавтодор" замовляв ТОВ "Автомагістраль-Південь" іншу розв'язку з піском по 510 грн/куб. м, що на 13% дешевше. 

Крім того, щебенево-піщану суміш С5 на суму 7 млн гривень врахували по 1088 грн/куб. м, що майже відповідає моніторинговій середній ціні на Київщині в 1043 грн/куб. м. Але у травні в "Автомагістралі-Південь" вона коштувала 984 грн/куб. м, що на 10% дешевше. 

Що далі?

Важливо, що станом на кінець лютого 2024 року "Київавтодор" заплатив за цей міст "Ростдорстрою" лише 313 млн гривень із загальної суми 920 млн гривень. Відтак є можливість перерахувати ціни і оплатити вже по притомним розцінкам, наголошують журналісти.

Хабарництво в столиці

В червні минулого року посадовця КМДА викрили на хабарях за дозволи на викиди забруднюючих речовин. Тоді правоохоронці встановили, що посадовці Управління екології та природних ресурсів КМДА та підконтрольні їм приватні підприємства вимагали хабарі за видачу дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та інших дозвільних документів у сфері охорони навколишнього природного середовища.

А директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА отримав підозру в розтраті бюджетних коштів на відновленні тротуару.

До речі, директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку оголосили про підозру в розтраті майже 2 млн гривень на закупівлі генераторів. До цього йому вручили підозру про службову недбалість у справі про загибель людей біля зачиненого укриття.

А чому київські ярмарки стали місцем хабарів для чиновників – команда UWN розповідала ось тут.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"