USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Затримки західної допомоги Україні допомагають РФ почати наступ на кількох ділянках фронту, – ISW

Росіяни наразі проводять щонайменше три наступальні операції
окупанти наступ
Джерело: відкриті джерела

Затримки допомоги Україні з боку Заходу сприяють російським окупантам для початку наступальних операцій на кількох ділянках фронту. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними експертів, росіяни наразі проводять щонайменше три наступальні операції:

  • уздовж кордону Харківсько-Луганської областей (Куп'янськ, Лиман);
  • в Авдіївці та її околицях;
  • біля Роботиного на заході Запорізької області.

"Після виведення українських військ з Авдіївки та подальшої заяви Росії про контроль над усією Авдіївкою, ISW та кілька українських і західних джерел оцінили, що затримки із західною безпековою допомогою, а саме артилерійськими боєприпасами і критично важливими системами ППО, перешкодили українським військам убезпечити оборону від наступу росіян в Авдіївці", – ідеться в матеріалі.

Там зазначають, що критична нестача української техніки, що постачається Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги від США змусили українські війська заощаджувати техніку по всьому фронту, що, імовірно, спонукало російські війська скористатися ситуацією і почати обмежені наступальні операції за межами району Авдіївки.

Новини за темою: Франція невдовзі передасть Україні новітні дрони-камікадзе

У ISW вважають, що російські наступальні зусилля, найімовірніше, завадять українським силам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій, наголошуючи на оперативних недоліках, з якими зіштовхнеться Україна, якщо вона просто окопається і спробує оборонятися до кінця 2024 року.

Як погода може вплинути на фронт?

Деякі російські блогери вже зазначають, що весняний стан землі на півдні України заважає перекидати в Запорізьку область нові резерви для підкріплення Сил оборони та протидії російським наступальним зусиллям. Ці погодні умови, ймовірно, також сповільнять темпи російського наступу, адже погода стає теплішою.

"Російські війська, ймовірно, намагаються забезпечити тактичне просування по всьому театру бойових дій, доки місцевість і погода загалом сприяють наступальним діям, щоб виснажити українські війська, та забезпечити собі сприятливі позиції для проведення майбутніх операцій до початку справжнього бездоріжжя", – ідеться у звіті ISW.

Новини за темою: Коли Україні чекати на F-16 та які переваги цього літака? Пояснює Ігнат

Крім того, російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що безпекова допомога від європейських партнерів України, зокрема обіцяні європейські поставки артилерійських боєприпасів, почне давати ефект у середньостроковій перспективі, ймовірно, до осені 2024 року. Тому Росія намагається скористатися нинішнім "снарядним голодом" України, щоб чинити тиск на українські війська на всьому театрі бойових дій, поки ЗСУ відчувають відносний (але, ймовірно, тимчасовий) дефіцит артилерії.

Нагадаємо, раніше в ISW зазначали, що російські війська, ймовірно, тимчасово створили локальну перевагу в повітрі та змогли забезпечити наземним військам у районі Авдіївки безпосередню підтримку з повітря.

Як відомо, на Мюнхенській конференції з безпеки президент України Зеленський заявив, що вихід з Авдіївки був логічним та професійним рішенням заради життів військових.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат