USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія забезпечила локальну перевагу в повітрі під час боїв за Авдіївку, – ISW

Війська РФ кожну добу випускали не менше ніж 60 керованих авіабомб по позиціях в Авдіївці
Літаки, Винищувачі, бомбардувальник рф росії
Авіація РФ
Джерело: Мілітарний

Російські війська, ймовірно, тимчасово створили локальну перевагу в повітрі та змогли забезпечити наземним військам у районі Авдіївки безпосередню підтримку з повітря. Такого висновку дійшли аналітики Американського інституту вивчення війни (ISW).

Війська РФ кожну добу випускали не менше ніж 60 авіабомб, що коригуються по українських позиціях в Авдіївці. Пов'язаний із Кремлем блогер заявив 17 лютого, що лише за останні 48 годин російські війська випустили 250 таких бомб по одному конкретному району Авдіївки.

Російські джерела вважають, що використання окупантами авіабомб, що коригуються, дозволило російським військам отримати перевагу в повітрі в цьому районі.

"З початку 2023 року російські війська поступово збільшували використання КАБів на всьому театрі військових дій, але масове застосування цього виду зброї в Авдіївці – це перший випадок, коли російська авіація застосувала ці бомби у великих масштабах для забезпечення безпосередньої авіаційної підтримки піхотних військ", – йдеться у повідомленні.

Здатність Росії завдавати цих масованих ударів протягом кількох днів на найбільш активній частині лінії фронту дозволяє припустити, що ЗСУ не змогли чинити їм опір у повітряному просторі навколо Авдіївки, і російські війська, ймовірно, скористалися цією тимчасовою локалізованою перевагою в повітрі, щоб прискорити наступ на місто.

Новини за темою: Зробили все і навіть більше: ЗСУ після тривалих надважких боїв вийшли з Авдіївки, частина українських військовослужбовців потрапила в полон

Росіяни просунулися на північний захід від Бахмута

Російські війська трохи просунулися на південний схід від Богданівки (на північний захід від Бахмута) і відбили позицію на південь від Роботиного.

Луганська область

Російські війська просунулися на захід від Кремінної на тлі позиційних боїв, що продовжуються, уздовж лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна 17 лютого.

Позиційні бої тривали:

  • на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки;
  • на захід від Кремінної в районі Тернів, Ямполівки та Торського;
  • на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

Представник української бригади, що діє на Куп'янському напрямку, заявив 17 лютого, що російські війська продовжують перекидати у цей район новий персонал та техніку для проведення ротацій на тактичному рівні та поповнення втрат.

Українські офіційні особи повідомили, що російські війська завдали удару по Куп'янську із застосуванням до 12 плануючих бомб.

Донецька область

Російські війська, станом на 17 лютого, трохи просунулися в районі Бахмута.

Відео з геолокацією, опубліковане 17 лютого, показує, що російські війська трохи просунулися на південний схід від Богданівки (на північний захід від Бахмута).

Позиційні бої тривали:

  • у районі Богданівки та Іванівського;
  • на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки;
  • на південь від Бахмута в районі Південного та Нью-Йорка.

Обмежені позиційні бої тривали на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського та Невельського.

Також позиційні бої тривали:

  • на захід від Донецька у районі Георгіївки;
  • на південний захід від Донецька в районі Побєди та Новомихайлівки.

Південь

Генеральний штаб України повідомив про обмежені позиційні бої в районі Донецько-Запорізького кордону недалеко від Пречистівки (на південний схід від Великої Новосілки) та Старомайорського (на південь від Великої Новосілки) 17 лютого.

Повідомляється, що російська 11-та армія ВПС та протиповітряної оборони (ВКС Росії та Східний військовий округ) завдає плануючих бомбових ударів по українських позиціях у Старомайорському.

Нещодавно російські війська підтвердили наступ у західній частині Запорізької області на фоні заяв Росії, що почастішали, про те, що російські війська відновили наступальні операції на цій ділянці фронту.

Відео з геолокацією, опубліковане 17 лютого, показує, що російські війська відбили позицію на південь від Роботиного.

Деякі російські блогери спростували заяви про активізацію наступу поблизу Роботиного та повідомили, що російські війська лише посилили авіацію та артилерію, а не наземні атаки.

Генеральний штаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні атаки поблизу Роботиного, Вербового (на схід від Роботиного) та Малої Токмачки (на північний схід від Роботиного).

17 лютого на східному березі Херсонської області тривали позиційні бої, але підтверджених змін на лінії фронту у цьому районі не було.

Нагадаємо, вчора, 17 лютого, ЗСУ знищили три російські бомбардувальники: два винищувачі-бомбардувальники Су-34 і один винищувач Су-35. А сьогодні зранку Повітряні сили України приземлили ще один російський Су-34. Неофіційні джерела повідомляють, що після відходу з Авдіївки ЗСУ перекинули на Донецький напрямок системи Patriot.

Вчора на Мюнхенській конференції президент України Зеленський заявив, що вихід з міста був логічним та професійним рішенням заради життів військових.

Водночас аналітики ISW зазначають, що російським військам, скоріше за все, буде важко просунутися на захід від Авдіївки Донецької області ближче до підготовлених позицій, на які відходять українські війська. 

Поряд з цим глава Міноборони України Рустем Умєров заявив, що Україні для утримання Авдіївки не вистачило "сучасних систем протиповітряної оборони (ППО), аби ворог не міг застосовувати КАБи, засобів далекого ураження для нищення ворожих складів та більше артилерійських снарядів".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат