USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Зеленський на Мюнхенській конференції: Важливі заяви

Президент України закликав зупинити агресора і вказав на ризики для світу
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: The Economist

У суботу, 17 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції у Німеччині. Основне послання, яке він адресував європейським лідерам, – 2024 рік повинен стати початком повного світовідновлення.

Зеленський зробив заяву про вихід ЗСУ з Авдіївки

Україна здатна перемогти у війні проти Росії, але її дії обмежуються дальністю й достатністю озброєння. Ситуація в Авдіївці це підтверджує. Водночас вихід з міста був логічним та професійним рішенням заради життів військових, зазначив глава держави.

"Україна може перемогти. Наші дії обмежуються лише дальністю та достатністю засобів ураження. Але це залежить не лише від нас. І ситуація в Авдіївці це підтверджує. На жаль, утримання України у штучному дефіциті озброєння, зокрема у дефіциті артилерії та засобів дальнього ураження дозволяє Путіну (Володимир Путін, російський диктатор, – ред.) адаптуватися до інтенсивності бойових дій", – заявив президент.

Зеленський зауважив, що ослаблення демократії лише підриває спільну здатність, коли єдина перевага Росії полягає лише в знеціненні людських життів та постійних м'ясних штурмах. Рішення про вихід з Авдіївки було справедливим й професійним, вважає Зеленський.

"Абсолютно логічне, справедливе та професійне рішення (вийти з Авдіївки, – ред.) зберегти наших людей. Для нас це найголовніше завдання. Ми бережемо наших людей, наших воїнів – бо це і є захист. Зброя від наших партнерів допомагає відновлювати мир на нашій території, але перш за все військовий захищає людей. Тому, щоб не попасти в оточення, було прийняте рішення відійти на інші рубежі", – уточнив український лідер.

Глава держави зауважив, що вихід з Авдіївки не означає те, що Росія щось захопила. За два роки війни країна-терорист лише руйнувала маленькі селища, містечка та життя українців.

За його словами, ворог з жовтня 2023 року атакував Авдіївку всією зброєю та всією потужністю, внаслідок чого загинули тисячі окупантів.

"Виснаження їх армії, я вважаю, що це завдання наші військові постійно виконують. Далі буде відновлення, будемо чекати на зброю, якої не вистачає. Немає далекобійної зброї. У Росії є, а у нас її мало. Розраховуємо на підтримку партнерів", – додав президент.

Втрати України в Авдіївці

"Я не можу вам назвати наші втрати. Але в Авдіївці, я можу вам сказати, що було 1 до 7. На одного українця приходиться сім росіян", – заявив президент.

Чим довша війна, тим більші зміни провокує Росія

Чим довше триватиме війна в Україні, тим більші зміни провокуватиме Росія у світі. Питання полягає в тому, як довго світ це дозволятиме, зазначив президент.

"Як довго світ дозволятиме Росії бути такою. Це головне запитання сьогодні. Чим довше ця російська агресія буде тривати, тим більшими будуть зміни, які вона провокує. Можливо, люди повинні будуть жити у світі, де локальні війни не будуть залишатися локальними. Будь-який початок війни буде нести ризики перетворення на глобальну катастрофу", – пояснив глава держави.

Зеленський назвав Путіна головорізом і закликав світ його перемогти

Президент України Володимир Зеленський назвав російського диктатора Володимира Путіна головорізом. Він закликав зробити все, щоб перемогти Росію.

"Після вбивства Навального було б абсурдно сприймати Путіна як легітимного лідера російської держави, він головоріз, який утримує владу через корупцію та насильство. Прибуття на його інавгурацію, потиск руки, сприйняття його як рівного – було б презирством до природи політичної влади", – сказав український лідер.

Він додав, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна показує, де повинна завершитися кар'єра диктатора.

"Він має лише дві опції – бути на лаві підсудних або бути вбитим одним з його поплічників. Знищення джерела дестабілізації – є нашим завданням і це справедливо", – заявив Зеленський.

Президент закликав зробити все можливе, аби перемогти російський режим.

"Ми повинні робити не щось, а все можливе, щоб завдати поразки агресору. Будь ласка, пам'ятайте, що диктатори на канікули не йдуть", – констатував він.

Питання про 5 статтю НАТО будуть вирішувати не США

За словами Зеленського, Європа на порозі часів, коли питання про 5 статтю Північноатлантичного альянсу будуть вирішувати не США, а в європейських столицях.

"Можливо, Європа на порозі часів, коли запитання про застосування статті 5 статуту НАТО не буде питанням до Вашингтону, а буде запитанням до європейських столиць", – сказав президент.

Варто зазначити, що стаття 5 договору блоку передбачає, що напад на одного з учасників альянсу є нападом на усіх його членів і викликає відповідь усіх держав-членів. Рішення щодо застосування 5-ї статті НАТО ухвалюється після консультацій між учасниками блоку.

Україна здивує РФ своїми дронами

Україна здивує Росію вітчизняними технологіями у виробництві зброї. Йдеться про дрони та системи РЕБ.

"Ми почали розвивати виробництво дронів. Ми в позитиві для нас та негативі для РФ здивуємо їх цього року дронними системами та системами РЕБ. Це наші вітчизняні технології", – уточнив Зеленський.

Він додав, що "це паралельний шлях, поки ми чекаємо на допомогу від партнерів".

Що означає "справедлива мобілізація"

Питання мобілізації є складною справою. Водночас справедливість полягає в ротації, оскільки військові повинні відновлюватись.

"Питання справедливої мобілізації – це питання ротації. Ти втомлений, ти повинен відновлюватися. Ти виходиш відновлюватися, а замість тебе приходить інша людина, професійна, яка пройшла відповідне тренування. І від цього залежить мобілізація", – пояснив президент.

Зеленський додав, що для захисту й оборони країни потрібна певна кількість людей, але для контрнаступу – кількість вже інша.

"Тож питання мобілізації є складною справою", – відзначив лідер країни.

Нагадаємо, вчора, 16 лютого, Зеленський відвідав Німеччину. За підсумками візиту стало відомо, що Німеччина виділяє Україні новий пакет військової допомоги. Він включає гаубиці, зенітки та ракети для систем ППО. 

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації