USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Заручники Росії. Тисячі цивільних українців не можуть вибратися із РФ

ГУР працює над поверненням мирних громадян України
Окупація
Росія тримає в заручниках тисячі цивільних українців
Джерело: відкриті джерела

РФ утримує тисячі цивільних українців у неволі як на своїй території, так і на тимчасово окупованих. Україна працює над поверненням своїх громадян і очікує на результати. Про це під час брифінгу розповів представник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, українська сторона намагається повернути своїх громадян, яких країна-агресор утримує в заручниках, і обміни – не єдиний інструмент.

"У випадку з цивільними тим більше. Тому що якщо ми говоримо про сам факт розмови про обмін цивільних – це якась піратська та терористична практика із середньовіччя. Це означало б, що Україна мала б здійснити рейд в Брянську область, захопити там кілька районів цивільного населення і потім там робити масові обміни", – сказав Юсов.

Представник ГУР акцентував, на відміну від терористичної Росії, українська сторона до захоплення в заручники цивільних росіян вдаватися не збирається.

"Тому так, вся інформація збирається під виглядом правоохоронної діяльності так званої, контртерористичних заходів, фільтраційних заходів. Насправді відбуваються масові репресії місцевого населення на окупованих територіях", – розповів Юсов.

Він уточнив, що йдеться не лише про період повномасштабного вторгнення, а з 2014 року.

"Це і Крим, і Донбас, і багато людей знаходиться в російській неволі. І по всім ним ведеться робота й очікуються результати. Проблема в тому, що такі дії продовжуються", – каже Юсов.

За його словами, наразі в реальному часі репресивний апарат РФ на окупованих територіях нашої країни працює під різними приводами, метою яких є часто або "звітність" якась, або корупційна складова, або ж бажання заволодіти чужим майном, автомобілем, нерухомістю чи землею, якщо йдеться про фермерів.

"Люди справді опиняються в неволі. Іноді без будь-якого правового статусу. І це все воєнні злочини, інформація по них збирається, фіксується і, звичайно, береться в роботу", – підсумував Юсов.

Новини за темою: Окупанти стратили майже 80 цивільних заручників

За даними BBC, у колоніях та слідчих ізоляторах Росії, а також на окупованих нею територіях перебувають тисячі українських цивільних. Їх затримували під час фільтрації або прямо на вулицях з формулюванням "за протидію СВО" та закривали у СІЗО і колоніях без звинувачень, слідчих дій, судів та строку звільнення. Тому знайти їх офіційним шляхом неможливо, а для їхнього визволення, на відміну від військовополонених, не існує жодних механізмів.

Сьогодні, 10 січня, Україна заявила про запуск державного проєкту "Хочу найти". Йдеться про Єдиний центр пошуку російських військовослужбовців, за допомогою якого громадяни країни-агресора зможуть дізнатися про своїх близьких, які зникли безвісти, загинули, або потрапили в полон в Україні. В Telegram запустять чат-боти, через які можна буде дізнатися, де знаходиться конкретний російський військовий і чи не загинув той.

Водночас 3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнено 230 українців та українок. Серед них представників Збройних сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

До цього обмін полоненими між Україною та Росією останній раз відбувся у серпні 2023 року – тоді вдалося повернути 22 військових. Росіяни затягували обміни, щоб проводити свої пропагандистські кампанії.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат