USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Заробили на продажі малини: Родина очільника АМКУ Кириленка пояснила, звідки в них 300 тис. доларів

Нібито зароблені гроші інвестували у квартири в Ужгороді
Павло Кириленко
Павло Кириленко
Джерело: відкриті джерела

Родина глави Антимонопольного комітету України Павла Кириленка, якого підозрюють у незаконному збагаченні, заробила 300 тис. доларів на продажі малини. Про це йдеться на сайті Центру протидії корупції.

Зокрема під час допиту тесть Кириленка – Матієнко – пояснив походження своїх коштів так, що у 1991 році у нього залишився спадок, а ще вони з друзями мали бізнес з автобусами та таксі, але основний прибуток він мав з обмінників. Після того як сім’я переїхала до Ужгорода, Матієнко не захотів, щоб гроші просто лежали і вони з сім’єю придбали чотири квартири та чотири паркомісця у новобудові. 

"За його словами, все купили за гроші, зароблені ним та дружиною. Якщо вірити цій версії, тільки на торгівлі малиною Матієнко заробив 300 тисяч доларів. Ці гроші інвестували у квартири в Ужгороді. Захист Кириленка своєю чергою стверджував, що підозра необґрунтована, все майно родичі купляли за свої або запозичені гроші. А нові iPhone вони придбали, бо хтось нібито намагався зламати їхні телефони", – кажуть в ЦПК.

Справа Кириленка

Нагадаємо, у березні цьогоріч "Схеми" опублікували розслідування, згідно з яким сім'я Павла Кириленка протягом 2020–2023 років придбала нерухомості та автомобілів на суму понад 70 мільйонів гривень.

А 25 березня САП і НАБУ розпочали кримінальне провадження проти глави Антимонопольного комітету за статтями "незаконне збагачення" та "декларування недостовірної інформації".

Вже 1 квітня Павло Кириленко після розслідування журналістів "Схем" задекларував квартиру на 200 квадратів у Києві, у якій мешкає разом із сім'єю. Зазначалося, що тоді йшлося про чотирикімнатну квартиру на 200 квадратних метрів. Як з'ясувалося, її вартість становить 6,2 мільйона гривень.

У середині серпня 2024 року НАБУ повідомило, що діючому главі Антимонопольного комітету України та колишньому начальнику Донецької обласної військової адміністрації Павлу Криленку оголосили підозру у незаконному збагаченні на понад 56 млн гривень.

Кириленка підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн гривень та декларуванні недостовірної інформації. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі. Слідство встановило, що він, обіймаючи впродовж 2020–2023 років посаду очільника Донецької ОДА, набув 21 об’єкт нерухомого майна. При цьому все майно він переписував на родичів своєї дружини. Загальна вартість активів – 61,7 млн гривень. Причому ані у Кириленка з дружиною, ані у родичів таких грошей не було.

Серед такого майна:

  • сім квартир в елітних житлових комплексах у Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 квадратів;
  • будинок на понад 220 квадратів та 2 земельні ділянки під Києвом;
  • два гаражних бокси;
  • шість машиномісць;
  • три нежитлових приміщення загальною площею понад 190 квадрати;
  • автомобіль ВМW Х3.

28 серпня Вищий антикорупційний суд призначив главі Антимонопольного комітету України Павлу Кириленку заставу у розмірі понад 30 млн гривень.

Що відомо про квартири?

Зазначається, що в березні 2023 року теща Кириленка Наталія Матієнко придбала ще дві квартири в житловому комплексі в одному з районів столиці, які обійшлись їй у понад 9,5 млн гривень. Також вони придбали квартири та паркомісця в Ужгороді за явно заниженою вартістю та низку інших об’єктів нерухомості.

А 77-річна бабуся дружини Кириленка Альбіна Вінникова у 2020 році придбала за 265 тисяч доларів квартиру на 190 квадратів у столичному районі. У травні 2023 року вона придбала нежитлове приміщення майже за 12 млн гривень і в цей же день подарувала це приміщення своїй дочці, тещі Кириленка – Наталії Матієнко.

Встановлено, що під час купівлі однієї з квартир в Києві дружина Кириленка питала особу, яка займалась продажем квартир, чи можна оформити квартиру так, що вона нібито продавалась на вторинному ринку. У такому разі можна було б розраховуватись готівкою у нотаріуса, на що особа порадила "більш клієнтоорієнтований банк", який вимагає менше довідок у клієнтів.

Тесть Кириленка стверджував, що для купівлі елітної нерухомості в Києві він взяв позику в 800 тисяч доларів, не задекларувавши її. Хоча, до прикладу, позику іншій особі він задекларував.

А під час допиту пояснив це тим, що у 1991 році у Матієнка залишився спадок, а ще вони з друзями мали бізнес з автобусами та таксі, але основний прибуток він мав з обмінників. Після того як сім’я переїхала в Ужгород, Матієнко не захотів, щоб гроші просто лежали і вони із сім’єю придбали чотири квартири та чотири паркомісця у новобудові.

А 300 тис. доларів, які інвестували у квартири в Ужгороді, родина заробила на торгівлі малиною.

Яке ще майно є у власності родини?

У квітні 2020 року тесть Кириленка Олександр Матієнко придбав земельну ділянку в котеджному містечку на Київщині та двоповерховий будинок за явно заниженою ціною у 4 млн гривень. Через рік він придбав ще одну земельну ділянку за 1,8 млн гривень.

Під час обшуку у квартирі Кириленка було знайдено ключ від автомобіля BMW X3, зв’язку ключів від трьох квартир (за поясненням дружини Кириленка, це зв’язка ключів її матері від квартир в Ужгороді).

Крім того, в березні 2023 року Кириленки планували купити BMW Х5, який з невідомих причин так і не був придбаний. Також прокурор впевнена, що існує інше майно, яке не було знайдене.

Читайте також:
За очільника АМКУ Кириленка внесли 30 млн гривень застави За очільника АМКУ Кириленка внесли 30 млн гривень застави
Суд призначив заставу главі Антимонопольного комітету Павлу Кириленку Суд призначив заставу главі Антимонопольного комітету Павлу Кириленку
Голові АМКУ Павлу Кириленку повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56 млн гривень Голові АМКУ Павлу Кириленку повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56 млн гривень
Понад 600 тис. українців чекають у черзі на житло, – Шуляк Понад 600 тис. українців чекають у черзі на житло, – Шуляк