USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України майже на мільярд доларів

Лише в першій половині 2024 року росіяни відправили 15 кораблів з 81 тис. тонн пшениці до Туреччини з т.о. Маріуполя
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Починаючи з 2022 року РФ разом з партнерами продали краденого з тимчасово окупованих територій України зерна майже на один мільярд доларів. Про це пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що лише в першій половині 2024 року росіяни відправили 15 кораблів з 81 тис. тонн пшениці до Туреччини з т.о. Маріуполя (Донеччина).

Зокрема заступник міністра сільського господарства Маркіян Дмитрасевич стверджує, що з 2022 року щонайменше чотири мільйони тонн зерна з т.о. частини України продали на міжнародних ринках, а сума цього становить близько 800 млн доларів. Втім, точну комерційну вартість викраденої агропродукції визначити складно. 

"Такий "бізнес" має широку мережу клієнтів, до якої входять відповідальні за російське вторгнення фірми, а також компанія, що пов'язана з Революційною гвардією Ірану, кримський бізнесмен Ганага, що через свою компанію Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією та Ізраїлем, а також фірма, яка торгує з ОАЕ. Продаж награбованого допомагає Росії справлятися з економічним тиском санкцій: викрадене унаслідок війни допомагає фінансувати цю саму війну", – йдеться в публікації.

Тим часом журналісти додають, що більшість викраденого експортували маленькими кораблями або по землі. А загальна вартість вкраденого росіянами зерна може сягати 6,4 млрд доларів.

Приміром, трьома суднами, які експортують великі обсяги нелегального зерна, через мережу корпоративних організацій володіє російська державна Об'єднана суднобудівна корпорація. Остання, до речі, виробляла ще й військові кораблі, з яких обстрілювали Україну. А російська фірма, що продає зерно з окупованої частини Запорізької області, пожертвувала батальйону загарбників 111 тис. доларів.

Крім того, замішаними в схемах продажу є й іноземні кораблі. Так, український прокурор Ігор Поночовний у червні почав стежити за турецьким судном Usko MFU. За його підозрою, судно перевозило вкрадене зерно з севастопольського порту і торік у листопаді вивезло до Туреччини 2100 тонн подрібненого насіння соняшнику та бурої пшениці потенційною вартістю пів мільйона доларів. Хоча турецька влада повідомляє, що заборонила суднам проходити з т.о. українських терміналів і співпрацює з Києвом для блокування незаконної торгівлі.

А ось Єгипет, Ізраїль та Ліван припинили купувати зерно після того як країни поінформували про те, що воно викрадене.

Новини за темою: Ціни на пшеницю у світі зросли після удару РФ по судну із зерном у Чорному морі

Нагадаємо, Росія 12 вересня завдала ракетного удару по цивільному судну з пшеницею, яке прямувало з України до Єгипту. За словами глави держави, ракета прилетіла по кораблю у Чорному морі після того як він залишив територіальні води України. 

Читайте також:
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором 70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни