USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

Родина голови АМКУ Кириленка має нерухомості на 70 млн гривень, – розслідування "Схем"

Родичі Кириленка не змогли надати документальних підтверджень походження статків сім’ї, заявляючи, що "все залишилось в окупованій Горлівці"
Павло Кириленко
Павло Кириленко
Джерело: відкриті джерела

Родина голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Павла Кириленка у період 2020–2023 років придбала нерухомість і автівки загальною вартістю понад 70 мільйонів гривень. Тож має великий маєток, дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та четверо апартаментів в Ужгороді, дослідили журналісти "Схем" ("Радіо Свобода").

За інформацією розслідувачів, це майно здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка (батьків-пенсіонерів та бабусю, – ред.), родина придбала у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію та до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році. Ніхто з родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно.

"Джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу "Стирол" у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу", – сказав у коментарі "Схемам" Кириленко.

Офіційного підтвердження цим операціям журналісти не знайшли. Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що "все залишилось в окупованій Горлівці".

У квітні 2020 року, коли Кириленко вже близько дев'яти місяців як очолював Донецьку ОВА, його тесть Матієнко придбав у котеджному містечку на Київщині 25 соток землі та будинок у 228 квадратних метрів. Згідно з договором купівлі-продажу, який вдалось дістати "Схемам", ця нерухомість обійшлася Матієнку сукупно у 4 мільйони гривень.

"У коментарі Олександр Матієнко запевнив, що й справді придбав маєток та землю вдвічі дешевше за ціну, вказану в оголошенні. "Продавець продавав це майно чотири-п'ять років. Я думаю, якби він не продав, я б не купив, так?" – сказав Матієнко. У квітні 2021 року тесть Кириленка Олександр Матієнко придбав ще 25 соток у тому ж котеджному містечку за 1,8 мільйона гривень, як зазначено в договорі купівлі-продажу. Зараз на території можна розгледіти фундамент майбутньої будівлі", – повідомили розслідувачі.

Родина Кириленка продовжила обзаводитися майном і після початку повномасштабного вторгнення РФ

У серпні 2022 року Матієнко придбав майнові права на апартаменти у преміальному житловому комплексі Residents Park в Ужгороді. На той час Павло Кириленко вже очолив Донецьку ОВА, переїхавши на схід саме з Ужгорода, де до цього два роки очолював військову прокуратуру.

Теща Кириленка Наталія Матієнко у той же період придбала майнові права на квартиру в комплексі Residents Park на 80 кв. м, заплативши понад 670 тисяч гривень. Ринкова вартість апартаментів на той момент складала близько 6 мільйонів гривень.

"Окрім квартир подружжя Матієнків у період із 2022-го по 2023 рік стали власниками чотирьох паркомісць в ужгородському ЖК, сукупною ринковою вартістю понад два з половиною мільйони гривень. Тому загальна ринкова вартість майна, яким володіє подружжя Матієнків в Ужгороді, складає 27 мільйонів гривень. У березні 2023 року теща Кириленка стала власницею двох квартир у Києві в житловому комплексі Obolon Plaza, кожна площею майже у 90 квадратних метрів. Сукупна вартість цього майна склала 9,5 мільйона гривень, кошти за ці апартаменти були внесені у 2021 році", – додали журналісти.

Також вдалося з'ясувати, що у цьому ж столичному ЖК у травні 2023 року матір дружини Кириленка Наталія Матієнко стала власницею офісного приміщення майже у 200 квадратних метрів. Вона своєю чергою отримала його у подарунок від своєї матері Альбіни Віннікової.

Однак у коментарі "Схемам" Кириленко повідомив, що у родини його дружини було достатньо заощаджень, щоб придбати все це майно.

"Відповідно до даних з офіційних реєстрів фізичних та юридичних осіб, Наталія Матієнко ніколи не мала бізнесу. Єдина виплата, яку вона отримала, була у 2003 році – 185 гривень від приватного підприємства. За інформацією з податкової, після 2015 року і до внесення грошей за дві столичні квартири Матієнко отримувала лише соціальні виплати – загалом трохи менш як 2,5 тисячі гривень. Зараз тесть і теща Кириленка є пенсіонерами, а дружина Алла Кириленко, відповідно до декларацій посадовця, також офіційно не мала достатньо коштів, щоб допомогти батькам придбати численну нерухомість та авто", – коментують журналісти.

Наявність у родини голови АМКУ майна, неспівставного з офіційними доходами, може трактуватися як незаконне збагачення

Саме так вважають юристи.

"Це може бути актив, записаний на інших осіб, але куплений за кошти або за дорученням суб’єкта декларування. Або за те, що він залишає за собою право розпоряджатись, продавати, визначати юридичну долю цього майна. Якщо ця різниця між законними доходами і набутими активами перевищує 8,5 мільйона гривень (станом на 2022 рік), то це може бути ознакою незаконного збагачення, відповідальність передбачена від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна", – розповідає юрист "Центру протидії корупції" Вадим Валько.

Про Павла Кириленка

37-річний Павло Кириленко закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю "Правознавство".

З 2008 року працював в органах прокуратури. За 11 років служби послідовно обіймав посади: помічника прокурора, прокурора відділу, заступника прокурора, прокурора Генеральної прокуратури, начальника слідчого управління.

У 2017 році призначений військовим прокурором Ужгородського гарнізону Західного регіону України.

2019 року указом президента України призначений на посаду голови Донецької облдержадміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації.

Кириленко родом з Донецької області, з окупованої з 2014 року Макіївки. Як розповідав в інтерв'ю "Суспільному", був у нині окупованому РФ Донецьку востаннє у червні 2014 року. Частина його родини лишилась в окупації. На питання про рідню Кириленко жорстко відповів: "Хочете, жорстко відповім? У мене немає там сім’ї. Немає нікого, немає людей цих. І вони про це знають".

У 2022 році на посаді начальника Донецької ОВА зарплатня Павла Кириленка з урахуванням окладу, надбавок та премій склала 846 тисяч 991,21 гривні.

6 вересня 2023 року Верховна Рада призначила Павла Кириленка головою Антимонопольного комітету. 5 вересня парламент звільнив із цієї посади Ольгу Піщанську. А президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Кириленка з посади голови Донецької обласної державної адміністрації.

Читайте також:
Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів
У 2023 році українці купили понад 231 тисячу земельних ділянок У 2023 році українці купили понад 231 тисячу земельних ділянок
Новим очільником АМКУ став Павло Кириленко Новим очільником АМКУ став Павло Кириленко