USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Новий варіант COVID-19 XEC шириться Європою. Які ознаки цього штаму коронавірусу?

Нині XEC вирує майже в 30 країнах, зокрема в Польщі, Норвегії, Люксембурзі, Україні, Португалії та Китаї
коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європою швидко поширюється новий варіант коронавірусу XEC. Фахівці припускають, що він невдовзі може стати домінуючим штамом, повідомляє The Independent.

Медики вказують, що цей варіант є більш агресивним від COVID-19. Вперше новий штам зафіксували в Німеччині в червні цього року. І досить швидко він поширився далі в Європі, Північній Америці та Азії. Особливо високий рівень інфікування спостерігався в Словенії, де понад 10% зразків від хворих на COVID-19 містили XEC.

А нині XEC вирує майже в 30 країнах на трьох континентах, зокрема в Польщі, Норвегії, Люксембурзі, Україні, Португалії та Китаї. Активно шириться новий коронавірус і в Данії, Німеччині, Великій Британії та Нідерландах.

"З настанням холодів цей штам може стати домінуючим серед інших варіантів коронавірусу. Зараз варіант XEC, схоже, є наступним, у якого найбільше шансів набрати сили", – заявив директор Науково-дослідного трансляційного інституту Скріппс Ерік Топол.

Новини за темою: Черговий спалах коронавірусу: Україною ширяться штами Flirt та Omicron

Які симптоми нового штаму?

Цей штам є гібридом раніше виявлених омікронних підваріантів – KS.1.1 (FLiRT) та KP.3.3. Особливістю XEC є мутації в молекулах – будівельних блоках вірусу, що робить його більш ефективним у зв'язуванні з клітинами людини.

До того ж симптоми XEC схожі з тими, які мають попередні варіанти COVID-19:

  • лихоманка;
  • біль у горлі;
  • кашель;
  • втрата нюху;
  • втрата апетиту;
  • ломота в тілі.

Втім, науковці радять медикам пильніше спостерігати за цим штамом, щоб потім краще розуміти його особливості.

До речі, протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 в Україні зріс майже в 13 разів. Приміром, за серпень зафіксували понад 26 тисяч випадків коронавірусу. Для порівняння, в червні таких хворих було всього 2300.

Читайте також:
ЄС вперше за два роки імпортує більше газу з Росії, ніж зі США ЄС вперше за два роки імпортує більше газу з Росії, ніж зі США
В Україні протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 зріс у 13 разів, – МОЗ В Україні протягом літа рівень захворюваності на COVID-19 зріс у 13 разів, – МОЗ
Черговий спалах коронавірусу: Україною ширяться штами Flirt та Omicron Черговий спалах коронавірусу: Україною ширяться штами Flirt та Omicron
В ЄС підвищили рівень загрози вірусу віспи мавп В ЄС підвищили рівень загрози вірусу віспи мавп