USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Запаси ППО, ініціатива Макрона та інше: Зеленський дав нове інтерв'ю

Президент також розповів про очікувані терміни ухвалення законопроєкту про мобілізацію у ВР
Зеленський

Президент України

Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський дав розлоге інтерв'ю в ефірі телемарафону, в якому розповів про ситуацію з протиповітряною обороною, очікування щодо термінів ухвалення законопроєкту про мобілізацію, а також торкнувся інших тем. Розповідаємо.

Законопроєкт про мобілізацію

За словами глави держави, парламент уже найближчими тижнями має проголосувати за законопроєкт про мобілізацію.

Новини за темою: Зниження призовного віку, е-кабінет та скасування статусу "обмежено придатний": Зеленський підписав закони

Постачання винищувачів

Зеленський повідомив, що Україна цього року отримає 10% обіцяних партнерами винищувачів F-16.

"Що таке 10%? Від складу нашого сучасного повітряного флоту, якого достатньо самостійно перемогти ту кількість російських літаків, які працюють по Україні. Ми знаємо, яка кількість нам потрібна, – 10% буде цього року. Але якщо і літаки, і ППО – так можна", – сказав він.

Про ініціативу Еммануеля Макрона

Президент заявив, що закликати іноземних військових брати участь у бойових діях на фронті ризиковано. Однак західні війська можуть приїхати в Україну для тренування бійців ЗСУ, а також допомогти ремонтувати західну військову техніку.

"Там кілька пропозицій у Еммануеля. Кілька пропозицій я підтримав публічно і в розмові з ним. Це, щоб тренувати наших хлопців у нас, щоб ця місія могла приїхати з тієї чи іншої держави. Я думаю, що це набагато швидше, ніж відправляти наші бригади, а потім вони повинні повертатися і отримувати бойовий досвід тут на цій техніці", – зазначив глава держави.

При цьому український лідер не бачить підстав відмовитися від прикордонної місії.

"Як ми можемо відмовлятися? Якщо вони пропонують і приїдуть, то ми тільки підтримаємо", – наголосив він.

Боротьба проти російських КАБів

Україна почала розробляти вітчизняну зброю проти російських керованих авіабомб, сказав Зеленський, додавши, що проти КАБів спрацьовує тільки один формат захисту, і це ППО.

"Ти збиваєш російські носії – і воно кілька десятків разів спрацювало. Вони йдуть далі, вони це розуміють, вони роблять КАБи, які працюють на більшій дистанції. Вони зараз збільшили відстань, а ми маємо збільшувати дальність систем ППО, – розповів президент. – Інша зброя проти КАБів у нас розробляється. Вітчизняна. Не буду поки що говорити, яка".

Новини за темою: Україна тестує комплексну систему управління засобами РЕБ, – Зеленський

Блокування кордону з Польщею

Президент повідомив, що Україні вдалося знайти альтернативні шляхи для обходу заблокованого кордону з Польщею.

"Ми побудували кілька шляхів в обхід цього блокування і це працює. Краще було б через Польщу, дешевше був би транзит деяких товарів. Але ми повинні виходити з того, де ми знаходимося. У нас потужно працює море, Дунай, обхід – ми почали працювати через Молдову і Румунію", – пояснив він.

Запаси ракет ППО

За словами президента, у ЗСУ є певний запас ракет для протиповітряної оборони, однак за високої інтенсивності обстрілів їх може не вистачити.

Також глава держави повідомив, що є моменти, коли може спрацювати тільки Patriot або аналог. У такому разі доводиться вибирати – який об'єкт захистити, місто чи якесь інше місто.

"Сьогоднішня інтенсивність росіян досить висока, запас ППО у нас на сьогодні є, але ми повинні думати про те, що буде завтра. Завтра інтенсивність може продовжитися – і нам не буде вистачати", – уточнив Зеленський.

Водночас президент відповів, що Україна має отримати 25 систем Patriot по шість-вісім батарей у кожній для того, щоб закрити небо від російських ракетних обстрілів.

Загроза з Білорусі

Український лідер зазначив, що поки що з Білорусі не видно жодних загроз, однак якщо росіяни спробують атакувати Україну, то отримають опір.

"Росіяни на території Білорусі повинні знати, що тут є оборонні рубежі і тут буде військо. Вони це повинні знати. Секретів немає. Завдяки сучасній техніці в них і так це все є. Але це приховувати не треба. Вони повинні знати, що буде опір", – наголосив президент.

Допомога США

Україна погодиться на будь-який варіант допомоги, навіть якщо Сполучені Штати запропонують її в кредит, сказав український президент.

"Якби Україні запропонували кредитну допомогу сьогодні або безкоштовну завтра – ми б погодилися на сьогодні, – зазначив він. – Один сенатор нещодавно був. І він каже: "А ти погодишся на кредитні гроші? Якщо, наприклад, скажуть, що гроші кредитні, або ти не отримаєш?" Я відповів: "А для чого ці вибори, якщо немає вибору? Ми погодимося на будь-який варіант"".

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що наразі в Україні нема потреби мобілізовувати 500 тисяч осіб. Це стало зрозуміло завдяки аудиту, проведеному головкомом Олександром Сирським.

Читайте також:
Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону