USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський підтвердив, що наразі немає необхідності мобілізовувати 500 тисяч осіб у ЗСУ

Це стало зрозуміло завдяки аудиту, проведеному головкомом Олександром Сирським
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі в Україні нема потреби мобілізовувати 500 тисяч осіб. Про це він сказав під час спільної конференції з президентом Фінляндії Александром Стуббом.

За словами глави держави, Україні наразі не потрібна мобілізація 500 тисяч осіб. Це стало зрозуміло завдяки аудиту, проведеному головкомом Олександром Сирським.

До речі, схожу заяву нещодавно зробив сам Сирський, зазначив, що за підсумками аудиту Генштаб переглянув питання "мобілізації 500 тисяч українців" у бік істотного зменшення.

Зеленський також підкреслив, що головнокомандувач знайшов ресурс усередині Збройних сил. Йдеться про військовослужбовців, які були призвані, але не брали участі в бойових діях. Відповідно, їх відправлять на фронт.

Президент зауважив, що він поки що не готовий назвати кількість осіб, яку потрібно додатково призвати. Але водночас уточнив, що Росія готує на 1 червня мобілізацію 300 тисяч військових.

Нагадаємо

Як відомо, вперше цифра про мобілізацію пів мільйона людей прозвучала від президента України ще в грудні минулого року. Тоді він сказав, що така пропозиція надійшла з Генштабу.

Трохи пізніше на цю інформацію відреагував тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який сказав, що військове командування постійно формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих не подавало.

Паралельно з озвученими цифрами до Верховної Ради було внесено законопроєкт про мобілізацію, який депутати розглядають досі. Однак у проєкті також не вказано, яку кількість людей необхідно призвати в армію.

Також варто відзначити нещодавній матеріал Financial Times, у якому з посиланням на Міноборони України було сказано, що новий законопроєкт про мобілізацію має, зокрема, забезпечити заміну 330 тисяч військовослужбовців.

Проєкт нібито має оновити законодавство про призов до армії, щоб набрати до 500 тисяч осіб. Більшість із них повинні будуть забезпечити ротацію підрозділів, які перебувають на фронті. Решта новобранців компенсують втрати та забезпечать інші потреби армії, залежно від ситуації на полі бою, написав FT із посиланням на Міноборони.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат