USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нідерланди хочуть передати Україні понад 20 F-16, поставки почнуться цього року

Амстердам відзначає складність процесу постачання винищувачів Україні
F-16

F-16. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16 і готові почати перші поставки цього року. Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, передає "Укрінформ".

"Загалом ми збираємося передати 24 винищувачі F-16. Вони будуть передані Україні, щойно все буде готово. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звичайно, від інфраструктури", - зазначила нідерландський міністр.

Вона зазначила, що передача винищувачів українським військовим - це спільна робота з Данією, США, Україною та іншими країнами.

Загалом, процес вона назвала складним, проте коаліція сподівається, що вже цього літа зможе почати постачання данських винищувачів, а потім і нідерландських.

Новини за темою: Румунія погодила навчання 50 українських пілотів на F-16 на своїй території

Крім того, нідерландський міністр прокоментувала чутки, що вона разом із прем'єром Марком Рютте особисто просили США допомогти Україні з F-16.

"Скажімо, ми обговорювали всі можливості з нашими партнерами і друзями. На мою думку, важливим є те, що ми разом зі США та Данією змогли ухвалити це рішення. Відтоді ми дуже наполегливо працювали, щоб забезпечити його виконання", - резюмувала вона.

Коаліція винищувачів

Як відомо, минулого року українські союзники оголосили про створення коаліції з постачання бойової авіації Збройним силам України.

Авіаційну коаліцію очолили саме Нідерланди та Данія, які першими заявили про готовність передати винищувачі Києву. Тоді також стало відомо, що Нідерланди заявили про готовність передати 42 літаки.

Через деякий час українські пілоти розпочали навчання на цих "пташках". The New York Times, що до цього літа до бойових вильотів на F-16 будуть готові дванадцять пілотів ЗСУ.

Також Нідерланди заявили, що почали підготовку до передачі перших 18 винищувачів Україні.

Варто зазначити, що Україні конче потрібна західна авіація, щоб боротися з російськими окупантами в повітрі, зокрема відганяти ворожі літаки від кордонів для запобігання атакам на прифронтові регіони.

Крім того, західні винищувачі можуть боротися з російськими ракетами, виступаючи як протиповітряна оборона, оскільки Україна відчуває дефіцит не тільки в боєприпасах, а й у ракетах до ППО.

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Гелікоптер з президентом Ірану Раїсі потрапив в аварію, - ЗМІ Гелікоптер з президентом Ірану Раїсі потрапив в аварію, - ЗМІ
Усик здобув історичну перемогу, перебоксувавши британця Ф'юрі: як пройшов бій і чого чекати далі? Відео Усик здобув історичну перемогу, перебоксувавши британця Ф'юрі: як пройшов бій і чого чекати далі? Відео
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених