USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Зниження призовного віку, е-кабінет та скасування статусу "обмежено придатний": Зеленський підписав закони

Тепер мобілізації підлягають всі чоловіки від 25 до 60 років, якщо їм дозволяє стан здоров'я
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав три закони, які стосуються військовозобов’язаних. Йдеться про зниження призовного віку до 25 років, скасування статусу "обмежено придатний" та запровадження е-кабінету призовника. Про це йдеться у картках законопроєктів.

Зниження призовного віку

Після набуття чинності призовний вік буде зменшено з 27 до 25 років. Така зміна дозволить мобілізувати військовозобов'язаних чоловіків віком від 25 до 60 років.

Документ був ухвалений Верховною Радою ще у травні минулого року. У грудні Зеленський заявляв, що підпише документ "якщо буде аргументовано, що це необхідно".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Скасування терміну "обмежено придатний"

Підписано закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Згідно з документом, чоловіки, які були визнані обмежено придатними до служби, повинні будуть протягом дев'яти місяців пройти повторний медичний огляд.

Слова "обмежена придатність" тепер взагалі виключено, залишиться лише норма про придатність або непридатність.

Цей закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування. Після цього громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

Хто належить до категорії обмежено придатних?

Після отримання повістки від військкомату чоловіків направляють на обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). Вона визначає, чи є чоловік придатним до військової служби, непридатним або обмежено придатним.

У разі визнання комісією повністю непридатним, чоловіка не можуть мобілізувати навіть в умовах війни. Але що стосується обмеженої придатності, то якщо в мирний час такий військовозобов'язаний не може нести військову службу, то в умовах воєнного стану він не отримує відстрочки. Тобто з обмеженою придатністю можуть мобілізувати для служби в ЗСУ (категорія придатності "В").

Як пройти ВЛК?

Запис через електронну чергу на ВЛК може відбуватись віддалено начальником медичної служби військової частини або безпосередньо в закладі охорони здоров’я посадовою особою медзакладу.

Віддалений запис на ВЛК працює так: начальник медичної служби військової частини направляє військовослужбовця на ВЛК. Заходить в систему е-Черги, робить там відповідний запит, вносить необхідні дані військовослужбовця, після чого запис потрапляє в електронну базу закладу охорони здоров’я. Далі секретар ВЛК закладу охорони здоров’я приймає цей запит, розписує необхідних для майбутнього пацієнта лікарів, виходячи з особливостей його захворювання, травми чи поранення. Кожен зі спеціалістів, який повинен оглянути військовослужбовця, не виходячи з кабінету, бачить усю завантаженість по днях і годинах на тиждень вперед.

Якщо військова частина не перейшла на віддалений запис на ВЛК і направляє військовослужбовця на ВЛК без запису, військовослужбовцю потрібно звернутись в реєстратуру закладу охорони здоров’я, де посадова особа медзакладу запише військовослужбовця до відповідних спеціалістів через електронну чергу.

Е-кабінет призовника

Документом запроваджується Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Цим законом крім електронного кабінету призовника передбачений електронний кабінет підприємства та електронний кабінет Центру адміністративних послуг.

Реєстр міститиме інформацію про всіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів віком від 17 до 60 років.

Він буде наповнюватися відомостями за допомогою електронної взаємодії з інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами даних, держателями яких є державні органи.

Доступ до Реєстру матимуть Міноборони, СБУ, органи розвідки, оперативні командування, а також ТЦК областей. 

У Реєстрі міститимуться такі відомості:

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • дані про потребу в комплектуванні особовим складом Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

Згода призовників, військовозобов’язаних та резервістів на обробку їхніх персональних даних для цілей реєстру не потрібна.

Очікується, що е-кабінет запрацює в ІІ кварталі точного року.

Читайте також:
За три доби хотіли вийти на околиці Харкова. ЗМІ розкрили плани наступальної операції РФ у Харківській області За три доби хотіли вийти на околиці Харкова. ЗМІ розкрили плани наступальної операції РФ у Харківській області
Економічне бронювання від мобілізації: Які компанії можуть претендувати Економічне бронювання від мобілізації: Які компанії можуть претендувати
Електронна черга працює у всіх ТЦК Електронна черга працює у всіх ТЦК
Несправедливі графіки відключень електроенергії: Міненерго та Несправедливі графіки відключень електроенергії: Міненерго та "Укренерго" отримали доручення