USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Замах на Буданова: Полковники-зрадники проникли в охорону президента Зеленського, намагаючись вбити главу ГУР

Замах був покроково спланований, але вчасно викритий українськими спецслужбами
Кирило Буданов
Кирило Буданов
Джерело: Telegram СБУ

У травні Служба безпеки України викрила мережу агентів ФСБ, які готували вбивство низки українських високопосадовців, серед яких також був і глава Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. Журналісти The Times повідомляють, що російські агенти проникли в охорону президента України Володимира Зеленського, намагаючись вбити начальника військової розвідки країни.

Як пише видання, російський агент, який мав вчинити замах на Буданова, вже 4 травня встановив у підвалі в Київській області центр управління дронами. І главу ГУР МО мали убити скоординованою ракетною та безпілотною атакою.

"Росіяни планували запустити балістичну ракету за цими координатами, поки оператор дрона перебував у своєму укритті. Після чого він мав запустити свій безпілотник, зняти наслідки атаки для своїх керівників і протаранити той же дрон ракетою", – зазначив у коментарі високопоставлений офіцер української контррозвідки.

Крім того, протягом кількох місяців СБУ спостерігала за розробниками плану вбивства: двома полковниками Управління державної охорони, яким доручили охороняти вищих українських чиновників, у тому числі президента.

Спецслужбовці також стежили за третьою людиною, яку підозрювали у роботі на свого російського колегу у ФСБ. 

"У СБУ знали, що трійка планує вбити Буданова та спостерігає за головою СБУ генерал-лейтенантом Василем Малюком, а також за самим Зеленським. І під час підготовки до замаху підозрювані привезли до Києва реактивні гранатомети, протипіхотну міну МОН-90 та безпілотники-смертники", – додав український офіцер.

Новини за темою: Готували вбивство Зеленського: СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ

Кого підозрюють у замаху?

Першого підозрюваного, названого джерелом у правоохоронних органах як полковник Андрій Гук, звинувачують у тому, що він працював на ФСБ з 2014 року. Саме Гук завербував другу людину – полковника Олександра Деркача, і передавав групі накази ФСБ.

Спілкування між вбивцею та його кураторами перехопила Служба безпеки України за допомогою потужних технологій стеження. Малюк негайно повідомив про це Буданова.

"На зрадника накинулася група озброєного реагування, а СБУ підготувала швидку операцію з прибирання його ймовірних співучасників. Наша мета полягала в тому, щоб провести одночасний арешт, щоб вони не могли повідомити один одного й не втекли", – пояснив офіцер.

Один полковник був удома у своїй київській квартирі, а інший гостював у друзів у Сумській області на північному сході України й обоє були озброєні, пишуть журналісти. Щоб уникнути небезпечної перестрілки, Служба безпеки виманила їх з відповідних будівель, організувавши несподіваний виклик на роботу.

Попереду автівки кожного чоловіка співробітники СБУ влаштували шоу, ретельно обшукавши кожне цивільне авто, щоб наголосити, що зупинка була звичайною.

"Першого чоловіка затримали порівняно легко, а другого витягали з його автівки. Після цього озброєна група ввірвалася у квартири чоловіків, де знайшли вибухівку та компоненти безпілотника, заховані всередині запасних шин і купи деревини, а також тайник із секретним телефоном. Обидва чоловіки зізналися під час допиту. Опинившись під арештом, полковники також оприлюднили нову інформацію про спробу росіян взяти Зеленського в заручники на самому початку війни", – продовжив офіцер контррозвідки.

Сім'я Гука має проукраїнську позицію, а Деркач сподівався заробити грошей

Разом з тим, кажуть журналісти, родина Гука займає проукраїнську позицію. Вони втекли до Європи й були спустошені його арештом. Офіцер пояснив, що Андрій Гук брехав їм усім: дружина вважала, що її чоловік захищає країну, діти – що їхній батько український герой.

У відеозаписі своїх допитів, опублікованому СБУ, зрадник розповів, що отримував від ФСБ Росії три тисячі доларів на місяць, а також ще тисячу доларів на поїздки для виконання їхніх доручень. А значну частину коштів виплачували йому та його родині під час візитів до Європи.

Другий офіцер, Деркач, брав участь у замаху просто заради грошей і сподівався, що досвідченіший Гук допоможе йому зробити кар'єру.

"Зараз російські служби намагаються завербувати людей в Україні, щоб ті діяли в інтересах країни-агресорки. Однак проросійського руху нині в Україні немає. І хоча російські спецслужби дуже потужні, але поки що СБУ їх переграє", – підсумував виданню український офіцер.

Водночас ЗМІ називають архітектором нової агресивної стратегії ФСБ заступника директора служби Сергія Корольова, фаворита Путіна, який має глибокі зв'язки з російською елітою.

Новини за темою: Стан дружини після отруєння, зміни в ГУР та роль української агентури, – Буданов дав інтервʼю Telegraph

Варто додати, що президент України Володимир Зеленський звільнив начальника Управління державної охорони (УДО) Сергія Рудя. Саме двоє полковників УДО входили до складу мережі, діяльність якої ФСБ курувала з Москви, та "зливали" секретну інформацію РФ.

Зокрема, полковники були задіяні у планах Росії із ліквідації Володимира Зеленського, глави ГУР Кирила Буданова та очільника СБУ Василя Малюка.

Читайте також:
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу
На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН
Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова