USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Стан дружини після отруєння, зміни в ГУР та роль української агентури, – Буданов дав інтервʼю Telegraph

Наводимо головні тези зі сказаного
буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов розповів про те, що мав десять замахів на життя і що його дружина, яку отруїли важкими металами, вже почувається краще. Про це керівник ГУР сказав в інтерв’ю Telegraph, а деякі деталі, що не потрапили у версію на сайті видання, поширив у Telegram.

Наводимо головні тези зі сказаного.

Про зміни в ГУР

За словами Буданова, з початком великої війни в Головному управлінні розвідки значно збільшили штат.

"Максимальному збільшенню підлягали бойові, оперативно-бойові підрозділи та технічна розвідка. Значно підсилили напрям кіберрозвідки. Через зростання обсягів здобутої інформації українська спецслужба зміцнила аналітичний напрям і впровадила засновані на штучному інтелекті нові сервіси для технічної обробки даних", – розповів Буданов.

Про допомогу ГУР від Заходу

Крім того, очільник Головного управління розвідки зазначив, що "спеціальні агентства із західних країн" допомагають Україні вистежувати російських шпигунів, які шукають зброю, яку Києву надає НАТО й інші країни.

Україна "широко використовує спроможності, які надають розвідувальні відомства країн-партнерів". Наприклад, часто критично важливою є інформація про запуски ракет із рубежів, які Україна не може охопити наявними засобами радіоелектронної та радіотехнічної розвідки.

"Ця допомога є неоціненною", – додав Буданов.

Про роль української агентури

Разом з тим генерал-лейтенант зауважив на серйозній ролі агентури у процесі протистояння з РФ.

"Під час війни на неї покладене завдання не лише здобувати інформацію, а й здійснювати спеціальні активні заходи. Завдяки агентурній розвідці Україна змогла заздалегідь отримати дані про напад Росії 24 лютого 2022 року. Якби ми покладалися винятково на дані радіоелектронної, радіотехнічної або кіберрозвідки, то не були б готові, не зрозуміли б, що буде відбуватися вторгнення, і не встигли б підготуватися", – пояснив глава розвідки.

Новини за темою: Буданов – про війну у 2024 році, удари по РФ та постачання зброї КНДР до Росії

Про партизанів у РФ

Відповідаючи на запитання про партизанські рухи в Росії, Буданов, який, як стверджує, пережив 10 відомих йому замахів, сказав, що "під час війни розвідка відповідає не лише за збір даних, але й за проведення спеціальних операцій".

"Робота з великими групами людей, яких можна назвати партизанами, – це лише мала частина діяльності ГУР. Україна допомагає їм, підтримує їх, взаємодіє з ними й іноді просить виконати якісь завдання. Але це не таке масове явище, як інколи здається", – заявив очільник ГУР.

Про замах на дружину

Буданов також повідомив, що його дружина Маріанна Буданова почувається краще після отруєння важкими металами у 2023 році. Керівник розвідки акцентував, що знає, хто відповідальний за атаку.

"Ці речі потребують часу для вирішення. З часом кожен побачить, що це означає", – сказав Буданов.

Telegraph трактує це як те, що глава розвідки "пообіцяв помститися Росії за отруєння дружини".

Новини за темою: Буданов назвав умови, за яких Україна зможе перейти до контрнаступу у 2025 році

Раніше

Нагадаємо, на початку лютого керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов дав інтерв'ю CNN.

І, зокрема, розповів, що наступні шість місяців на фронті можуть бути "цікавими", оскільки в цей період закінчиться наступ Росії на лінії фронту.

Основні тези розмови можна почитати тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат