USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Як використає свої "лондонські канікули" Валерій Залужний на посаді посла України у Великій Британії? ЗМІ проаналізували ситуацію

Журналісти вказують, що Залужний – із тих військових, які "не згинаються перед ворогом, але гнуться в обіймах цивільної влади"
Валерій Залужний

Валерій Залужний

Джерело: Economist

Днями Валерій Залужний був погоджений президентом Володимиром Зеленським на посаду посла України у Великій Британії. У період перебування на посаді головкома та після його відставки видання DT.UA тримало зв'язок із командою генерала, а іноді й з ним самим.

Нині журналісти вважають, що кумир мільйонів і лідер рейтингів не лише довіри, а вже й політичних, "із не надто важким серцем погодився" на пропоновану посаду, бо втомився. І ще не хоче занурюватися в бруд політики, а Лондон є оптимальним варіантом продовження кар’єри.

"Сьогодні Залужний не готовий не лише до боротьби за управління країною, а й до самого управління нею. У нього немає команди та критеріїв для її добору. Багато хто вважає, що Залужний роздратував Зеленського тим, що в грудні 2023 року не захотів узяти на себе цифру в 500 тисяч, озвучену президентом як необхідну для мобілізації. Насправді їхні стосунки зіпсувалися відразу після того, як росіяни відійшли від Києва. Саме відтоді єдність дій зникла – тріщина перетворилася на розкол між Верховним головнокомандувачем і головкомом, що під час війни є неприпустимим", – припускають медійники.

"Обійми влади" та непридатність до військової служби

Журналісти вказують, що Валерій Залужний – із тих військових, які не згинаються перед ворогом, але гнуться в обіймах цивільної влади.

"Можна припустити, що Залужний, демонстративно обіймаючи Зеленського під час фінішного нагородження після відставки, не лише демонстрував рису характеру людини системи, а й гасив публічне невдоволення рішенням глави держави про його зняття. Вочевидь, не вважаючи теперішній час придатним для публічного протистояння або громадянського конфлікту. І це, можливо, було його першим політичним рішенням", – вважають у виданні.

За інформацією DT.UA, усій команді Залужного, відправленій у розпорядження міністра оборони, "дали зрозуміти, що в чинній системі оборони країни місця для них немає".

"Повний генерал Залужний пройшов ВЛК і отримав висновок про непридатність до військової служби. Ще в лютому він написав рапорт про звільнення з військової служби, який кілька тижнів лежав на столі нового міністра оборони Умєрова. Зеленський же пояснив звільнення Залужного необхідністю перезавантаження", – йдеться в повідомленні.

Чи міг Залужний залишитися в Україні та займатися політикою?

Журналісти також вважають, що політика сама по собі колишнього головнокомандувача дратує й відштовхує. Нібито Залужного лякає залежність від олігархів, "без грошей яких на виборах іще ніхто не обходився".

"Він губиться від необхідності створювати команду поза корсетом єдиноначальної підпорядкованості армії. Йому не подобається хамство коментів і напади ботоферм, виставляння свого життя на огляд кожного, хто розповідатиме йому, де він має захищати дисертацію, із ким має чи не має робити селфі, обговорюватиме його дітей, родину, дружину тощо. Броню генерала не порівняти з тонкою людською шкірою", – зазначено в матеріалі.

Залужний любить вчитися – для нього дисертація в Академії Ківалова була надзвичайно важливою.

Однак для політтехнологів людина, яка "не бачить проблем у місці захисту дисертації та селфі з одіозними політичними персонажами, – легка здобич", аналізують медійники. 

Лондонські канікули Залужного

Разом з тим, як пишуть ЗМІ, за всю історію існування МЗС ніхто й ніколи не робив заздалегідь заяв про направлення агреману – запиту на згоду країни надати всі дипломатичні привілеї та права новому послу.

"Така заява порушує дипломатичну етику, навіть якщо непублічні консультації та узгодження між сторонами вже відбулися. Але Банкова змусила міністра закордонних справ зробити цей безпрецедентний крок. Вочевидь, у президентському оточенні боялися, щоб Залужний не передумав. Напевно, не варто дорікати через це Дмитру Кулебі (глава МЗС України, – ред.) та сподіватися на те, що на його місці може опинитися призначена Зеленським людина. Яка здатна сказати "ні" президенту, коли той порушує закони, правила й пристойність", – пояснюють журналісти.

Британська сторона, як і будь-яка країна перебування, переконані медійники, "спробує використати посла як людину, яка може оперативно передати в найголовніші вуха потрібний сигнал". Водночас сам Залужний не має ані найменшого уявлення про те, що таке посольство та робота посла.

"Ми не знаємо, як використає свої лондонські канікули Валерій Залужний, прийнявши пропозицію президента Зеленського (зазначимо, відповідного указу на сайті Офісу президента ще немає, – ред.). Чи стане він добрим послом, чи використає час на те, щоб "переплавити" свою свідомість, навчаючись державно мислити та формувати команду для майбутньої політичної діяльності? Все це – його особистий вибір і рішення, від яких, можливо, залежатиме щось у нашій історії", – підсумували журналісти.

Нагадаємо

8 лютого 2024 року Валерія Залужного зняли з посади головнокомандувача Збройних сил України.

На його місце призначили генерал-полковника Сирського.

Що відомо про Залужного?

Валерій Залужний пройшов кар'єрний шлях від командира взводу і роти до командира батальйону. З 2007-го по 2009-й він – начальник штабу і перший заступник командира 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ у Львівській області. З 2009-го по 2012-й – командує 51-ю окремою механізованою бригадою.

Війна для Валерія Залужного почалася у 2014-му – призначили на посаду заступника командира сектора "С" в зоні АТО в Донецькій області. У боях під Дебальцевим командував батальйоном.

У 2017-му отримав звання генерал-майора, але продовжив службу на передовій. У 2018–2019 роках – був першим заступником командувача Об'єднаних сил – начальником штабу ООС. З липня 2021 року – головнокомандувач ЗСУ. У 2022-му указом президента Залужному надали звання генерала. 

А американське видання Politico назвало Залужного "залізним генералом".

Читайте також:
Шаповалова призначили командувачем військ ОК Шаповалова призначили командувачем військ ОК "Південь"
Точицького призначили новим заступником голови Офісу президента Точицького призначили новим заступником голови Офісу президента
Командувачів ОК Командувачів ОК "Південь" і "Захід" перевели на інші посади, – ЗСУ
Кадрові зміни на Банковій: Після звільнення двох заступників Єрмака – Смірнова та Дніпрова із посади може піти Андрій Сибіга, – ЗМІ Кадрові зміни на Банковій: Після звільнення двох заступників Єрмака – Смірнова та Дніпрова із посади може піти Андрій Сибіга, – ЗМІ