USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла у Великій Британії

Відповідного указу на сайті Офісу президента ще немає
Залужний
Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний позує для портрета у своєму кабінеті в Києві. 28 червня 2023 р.
Джерело: The Washington Post

Валерій Залужний погоджений президентом Володимиром Зеленським на посаду посла України у Великій Британії. Про це інформує пресслужба Міністерства закордонних справ.

"У четвер, 7 березня 2024 року, президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду надзвичайного і повноважного посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії", – йдеться в повідомленні.

Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман.

Зазначимо, що відповідного указу на сайті Офісу президента ще немає.

Коментар Зеленського

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні прокоментував це рішення. Він заявив, що Залужний сам обрав дипломатичний напрямок.

"Сьогодні погодив кандидатуру посла нашої держави у Великій Британії. Генерал Валерій Залужний говорив мені саме про такий напрямок для себе – дипломатичний. Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит на агреман. Наше союзництво з Британією має тільки зміцнюватися", – сказав він.

Нагадаємо

8 лютого 2024 року Валерія Залужного зняли з посади головнокомандувача Збройних сил України. На його місце призначили генерал-полковника Сирського.

Що відомо про Залужного?

Валерій Федорович Залужний народився в Новограді-Волинському (нині Звягель) Житомирської області в сім'ї військових. Своє дитинство він провів у гарнізонах, тому мріяв стати військовим. 

Валерій Залужний пройшов кар'єрний шлях від командира взводу і роти до командира батальйону. З 2007-го по 2009-й він – начальник штабу і перший заступник командира 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ у Львівській області. З 2009-го по 2012-й – командує 51-ю окремою механізованою бригадою.

Війна для Валерія Залужного почалася у 2014-му – його призначили на посаду заступника командира сектора "С" в зоні АТО в Донецькій області. У боях під Дебальцевим він командував батальйоном.

У 2017-му Залужний отримав звання генерал-майора, але продовжив службу на передовій. У 2018–2019 роках – був першим заступником командувача Об'єднаних сил – начальником штабу ООС. З липня 2021 року – головнокомандувач ЗСУ. У 2022-му указом президента Залужному було присвоєно звання генерала. 

Американське видання Politico назвало Залужного "залізним генералом".

Читайте також:
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми