USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Після Шмигаля уряд може очолити жінка: У команді Зеленського визначилися з кандидатурою

Поки що єдиною кандидатурою на посаду прем'єр-міністра України є нинішня заступниця Шмигаля Юлія Свириденко
Юлія Свириденко
Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко підписує фінансову угоду між Україною та ЄС
Джерело: Міністерство економіки України

У разі якщо прем'єр-міністра Дениса Шмигаля звільнять, уряд може очолити віцепрем'єр-міністерка економіки Юлія Свириденко. Про це йдеться у матеріалі "Української правди", яка поспілкувалася з анонімом із команди президента.

Джерела видання стверджують, що станом на початок липня єдиною кандидатурою, яку серйозно обговорюють як потенційну заміну Шмигалю, є нинішня перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Її, на відміну від чинного прем'єра, глава Офісу президента Андрій Єрмак сприймає як 100 відсотково лояльну і свою. Як відомо, Єрмак робить тільки те, що йому каже президент, тож, імовірно, президент так само підтримує кандидатуру Свириденко", – пише УП.

Якщо ж Свириденко таки призначать прем'єркою, то очолити Мінекономіки може чинний глава "Нафтогазу" Олексій Чернишов, кажуть співрозмовники.

Ще однією точкою підтримки віцепрем'єрки є Олена Зеленська: у кожен закордонний політ державним літаком першу леді супроводжує Свириденко. У них теплі стосунки і спільний погляд на багато проблем.

Крім того, у віцепрем'єрки є досить предметний трек співпраці з ключовими закордонними донорами. Вона для них зрозуміла, не була помічена в корупційних історіях. Як переконують співрозмовники УП в урядових колах, тільки кандидатура Свириденко загалом отримала схвальні відгуки від західних партнерів.

Чому Шмигаля хочуть звільнити

Людина із команди Зеленського анонімно розповіла, що президент начебто втомився від Шмигаля. Через безрезультатність, зокрема в розвитку реформ, главу уряду можуть звільнити.

Шмигаля начебто вважають нейтральним гравцем. Водночас йому приписують кулуарні ігри та тісні зв'язки з Давидом Арахамією. У команді Зеленського відкидають ймовірність того, що ці двоє об'єднаються проти президента.

Серед іншого, відставку Шмигаля може викликати невдоволення Заходу тими ж реформами, зокрема системи правоохоронних та антикорупційних органів. Чим безпосередньо й мав би займатися Кабмін на чолі з Денисом Шмигалем.

Читайте також:
Віталій Коваль очолив Міністерство аграрної політики Віталій Коваль очолив Міністерство аграрної політики
Герман Сметанін став новим міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Герман Сметанін став новим міністром з питань стратегічних галузей промисловості України
Мінветеранів очолила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова Мінветеранів очолила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова
Микола Точицький – новий міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький – новий міністр культури та стратегічних комунікацій України