USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Без позитивних новин через стосунки із Заходом і навіть кулуарні ігри: Чому Шмигаль "скис" в очах Зеленського і може піти у відставку

У команді президента назвали кілька причин, за яких уряд Шмигаля разом з ним може піти у відставку
Шмигаль Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля можуть звільнити. Причиною тоді назвали начебто рішення президента Зеленського, який "втомився" від глави уряду. Співрозмовник "Української правди" із команди Зеленського не відкидає цю версію і називає ще кілька причин, через які крісло прем'єра захиталося.

За словами інтерв'юера, безумовно, Шмигаль – людина Зеленського. Інакше він би не працював у команді чотири роки (так довго на посаді прем'єра за часів незалежності України ще ніхто не затримувався. Втім, з'явилися "підводні камені", які можуть похитнути крісло глави Кабміну.

Так, співрозмовник розповідає, що останнім часом відносини Зеленського та Шмигаля чимось дуже нагадують стосунки президента і Валерія Залужного перед відставкою головкома. Річ у тому, що Зеленський очікує драйву від людей, які його оточують. Якщо цього не відбувається, глава держави уже не довірить такій людині серйозну роботу. 

Денис Шмигаль, каже людина із команди Зеленського, нейтральний гравець, який не відзначився якимись провалами, але й злетів ніяких не було. При цьому він не вів яскравої політичної діяльності, а на фоні Зеленського залишався в тіні, що є, звісно, перевагою для рейтингу президента.

Наступна проблема, яка наближає відставку уряду, – Кабмін по суті перестав продукувати позитивні новини. Важливі здобутки на міжнародному та військовому рівні Зеленський вважає своєю заслугою. Натомість ситуація всередині країни, за яку, власне, і відповідає уряд, викликає лише негатив: загроза дефолту по приватних зобов'язаннях, економічні проблеми, колапс енергетики.

Ще однією причиною відставки уряду може бути напруження стосунків української владної верхівки та західних партнерів, які "постійно щось хочуть і вимагають". Саме уряд підписував меморандуми про зобов'язання з МВФ та іншими міжнародними структурами. А ще гірше те, що саме уряд був адресатом так званого "плану реформ", який розіслав Білий дім.

Тому Шмигаль мав би зайнятися реформуванням наглядових рад держпідприємств, антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК), Вищої ради правосуддя та загалом судової гілки влади тощо. Чимало з цих норм відверто тригерять Банкову і президента.

"Є враження, що Шмигаля можуть зняти тільки для того, щоб спробувати передомовитись по цих вимогах. Типу їх приймав Денис, але тепер його немає, давайте наново все це проговоримо. Цікаво, як партнери на це подивляться", – припускає один із впливових членів команди Зеленського.

Крім цього, на Банковій приписують Шмигалю тісну співпрацю з Давидом Арахамією.

"На Банковій думають, що Шмигаль тільки вдає 100-відсоткову лояльність, а насправді працює у спайці з Давидом. Хоча Денис ніколи ні одного прохання не проігнорував, ніяку свою кар'єру не будує, завжди слухається, але Єрмак хоче повністю свою людину і все", – пояснює співрозмовник УП в команді президента.

При цьому співрозмовник, не допускає, того що Шмигаль і Арахамія об'єднаються проти Зеленського. Варто зазначити, що в чинному законі про воєнний стан заборонено припиняти діяльність Кабміну, що формально станеться в разі звільнення глави уряду. За наявності політичної волі закон зможуть швидко змінити. Або знайти таку формулу, за якої "добровільна" відставка прем'єра не зможе трактуватись як припинення діяльності Кабміну.

"Людям на вулиці взагалі плювати, чи Шмигаль там у кріслі, чи хтось інший. Все одно все вирішує Зеленський. Але в Раді почнеться такий переполох, наші депутати почнуть вимагати кілька міністерств собі, захочуть звільнити кількох людей, які подобаються ОП, почнеться переділ влади. І все це заради чого і кого?" – розмірковує один зі співрозмовників УП в президентській фракції.

Раніше член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявив, що відставка уряду під час дії правового режиму воєнного стану неможлива. Політик посилається на те, що є стаття 10 Закону України "Про режим воєнного стану", яка забороняє припинення повноважень, в тому числі й Кабінету міністрів України.

Читайте також:
Мені шкода, що Україна не може вдарити по Кремлю, - Зеленський Мені шкода, що Україна не може вдарити по Кремлю, - Зеленський
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль
Про здатність зупинити російську агресію цієї осені, загрозу для Сумщини та втрати РФ у Курській області, – перші заяви Зеленського на Про здатність зупинити російську агресію цієї осені, загрозу для Сумщини та втрати РФ у Курській області, – перші заяви Зеленського на "Рамштайні"