USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

"Втома" від Шмигаля: Чи можлива відставка прем'єр-міністра України та уряду і що кажуть нардепи та закон?

У політичних колах не відкидають відставку Шмигаля найближчим часом
Шмигаль Світовий банк_7

Денис Шмигаль

Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

Уже кілька днів в інформаційному просторі й політичних кулуарах не стихають розмови про можливу відставку прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. Джерела в команді президента Володимира Зеленського подейкують, що глава держави нібито "втомився від Шмигаля". Тож, крім ймовірного звільнення прем'єра, на Банковій готують перестановки в Кабміні.

Варто зазначити, що президент вже якось повністю перезавантажував уряд. Кабмін сформований монобільшістю, яка має право перезавантажувати урядову команду.

Втім, у ЗМІ та політичних колах припускають, що після саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться вже наступного тижня, та саміту Європейського політичного співтовариства в Лондоні, якраз і можуть початися урядові перестановки.

Веніславський - відставка Шмигаля неможлива під час воєнного стану

Член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський зазначає, що відставка уряду під час дії правового режиму воєнного стану – неможлива.

Політик посилається на те, що є стаття 10 Закону України "Про режим воєнного стану", яка забороняє припинення повноважень, в тому числі й Кабінету міністрів України.

"Є закон "Про режим воєнного стану", стаття 10 якого чітко забороняє припинення таких повноважень. Тобто, юридичних механізмів реалізації такої гіпотетичного сценарію, я зараз не бачу, без внесення змін до законодавства України. ", – каже Веніславський.

Нардеп додає, що відставка прем’єра автоматично призведе до відставки всього Кабінету міністрів. Оскільки припинення повноважень уряду в умовах воєнного стану є неможливим, то і відставка Шмигаля теж неможлива. Веніславський стверджує, що "відставка того чи іншого міністра за поданням прем’єр-міністра може бути розглянута".

"Не випадково президент на початку війни говорив про можливі точкові зміни, бо коли конкретний міністр пише заяву про відставку, ми таку заяву розглядаємо, чи якщо прем'єр-міністр вносить подання, ми його розглядаємо, але повний склад Кабінету міністрів України за законом змінний, припинений бути не може", - коментує політик.

Веніславський вважає, що юридично, на сьогодні, спрогнозувати, як можна звільнити прем’єр-міністра, неможливо без внесення змін до закону про правовий режим воєнного стану. Де якраз і передбачено неможливість припинення повноважень Кабміну міністрів України. А з погляду політичного, то "тут вже питання до колективної, до командної роботи уряду", констатує член комітету ВРУ.

Железняк - відставка очільника Кабміну має бути одночасно з відставкою уряду

Натомість народний депутат з фракції "Голос" Ярослав Железняк заперечує слова Веніславського. Нардеп говорить, що Кабмін не позбавляється повноважень, коли звільняють прем'єр-міністра.

"Поганий приклад нашої історії в цьому разі - коли повноваження Азарова виконував його заступник Арбузов, обидва зрадники. Але уряд продовжує свої повноваження до того моменту, коли депутат не обирає новий склад уряду. Те ж саме народні депутати. Ви коли проголосуєте за новий склад ВР, то наш склад 9-го скликання припинить свої повноваження і нові люди приймуть присягу, тобто буде неперервність влади", - каже Железняк.

Він також стверджує, що не бачить ніяких юридичних проблем. А відставка очільника Кабміну одночасно означає, що має бути й падіння уряду, мовляв, "це повязані між собою речі". Тобто, якщо буде відставка прем'єра, то новий склад уряду теж треба затверджувати.

Це може бути точно такий самий як і зараз, коментує Железняк, але в цьому разі потім треба буде новий склад, нову програму уряду.

"Щодо планів відставки, то вони є і зараз їх серйозно розглядають. Парламентський тиждень був перенесений винятково через питання кадрових змін в уряді. Зараз дуже багато чуток лунає з цього приводу. Так склалася традиція, що кожен липень перед або після саміту НАТО ми звільняємо Шмигаля. На мою память - це четверте звільнення. Не бачу жодної політичної логіки. Єдина реальна причина, навіщо це робиться, на мою думку, - щоб новий прем'єр, а зараз це одна кандидатура - Юлія Свириденко - був ще лояльнішим і прислуховувався до Єрмака (Андрій Єрмак - керівник Офісу президента, - ред.). Не знаю, куди ще бути лояльнішими, ніж цей уряд", - зауважує нардеп.

Железняк продовжує, що це все, що нині відомо про заяви щодо відставки і за два тижні може багато чого змінитися. І разом з тим припускає, що відставка Шмигаля закінчиться у підсумку невеликими змінами в уряді, хоча й може бути інший сценарій.

Денис Шмигаль – понад чотири роки на посаді прем'єра

Нинішній прем'єр-міністр є рекордсменом за тривалістю перебування на посаді серед усіх голів уряду незалежної України. На цій посаді Шмигаль з 4 березня 2020 року.

Раніше працював в ДТЕК на керівних посадах.

Читайте також:
Кабмін змінив умови програми Кабмін змінив умови програми "єОселя"
Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду Населення України до 2051 року налічуватиме 25,2 мільйона людей, – стратегія уряду
В Україні до кінця року виготовлять 1,5 мільйона дронів В Україні до кінця року виготовлять 1,5 мільйона дронів
Стало відомо, хто забруднив річку Сейм Стало відомо, хто забруднив річку Сейм