USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Залужного і Шапталу звільнили з військової служби за станом здоров’я

Тож тепер обоє вилучені з військового обліку
Шаптала і Залужний
Шаптала і Залужний
Джерело: відкриті джерела

Колишнього головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного і генерал-лейтенанта Сергія Шапталу звільнили з військової служби за станом здоров’я. Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела в Міністерстві оборони України.

"Колишній головнокомандувач взимку, ще до призначення його на посаду посла, пройшов військово-лікарську комісію. І його визнали непридатним для служби в армії. Разом із Залужним із військової служби за висновком ВЛК звільнили й Шапталу. Тож тепер обоє вилучені з військового обліку", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо

Днями Валерій Залужний був погоджений президентом Володимиром Зеленським на посаду посла України у Великій Британії. У період перебування на посаді головкома та після його відставки видання DT.UA тримало зв'язок із командою генерала, а іноді й з ним самим.

Нині журналісти вважають, що кумир мільйонів і лідер рейтингів не лише довіри, а вже й політичних, "із не надто важким серцем погодився" на пропоновану посаду, бо втомився. І ще не хоче занурюватися в бруд політики, а Лондон є оптимальним варіантом продовження кар’єри.

"Ми не знаємо, як використає свої лондонські канікули Валерій Залужний, прийнявши пропозицію президента Зеленського (зазначимо, відповідного указу на сайті Офісу президента ще немає, – ред.). Чи стане він добрим послом, чи використає час на те, щоб "переплавити" свою свідомість, навчаючись державно мислити та формувати команду для майбутньої політичної діяльності? Все це – його особистий вибір і рішення, від яких, можливо, залежатиме щось у нашій історії", – підсумували журналісти.

Що відомо про Залужного?

Валерій Залужний пройшов кар'єрний шлях від командира взводу і роти до командира батальйону. З 2007-го по 2009-й він – начальник штабу і перший заступник командира 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ у Львівській області. З 2009-го по 2012-й – командує 51-ю окремою механізованою бригадою.

Війна для Валерія Залужного почалася у 2014-му – призначили на посаду заступника командира сектора "С" в зоні АТО в Донецькій області. У боях під Дебальцевим командував батальйоном.

У 2017-му отримав звання генерал-майора, але продовжив службу на передовій. У 2018–2019 роках – був першим заступником командувача Об'єднаних сил – начальником штабу ООС. З липня 2021 року – головнокомандувач ЗСУ. У 2022-му указом президента Залужному надали звання генерала. 

Що відомо про Шапталу?

Сергій Шаптала – начальник Генерального штабу Збройних сил України (2021–2024), командувач ОК "Захід" (2020–2021).

Учасник російсько-української війни, брав безпосередню участь у боях за Дебальцеве. Герой України (2015).

У жовтні 2022 року увійшов до списку 25 найвпливовіших українських військових від НВ.

Читайте також:
Шаповалова призначили командувачем військ ОК Шаповалова призначили командувачем військ ОК "Південь"
Точицького призначили новим заступником голови Офісу президента Точицького призначили новим заступником голови Офісу президента
Командувачів ОК Командувачів ОК "Південь" і "Захід" перевели на інші посади, – ЗСУ
В Україні можуть запровадити новий статус замість В Україні можуть запровадити новий статус замість "обмежено придатного"