USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Чи необхідно військовозобов’язаним при оновленні даних проходити ВЛК: Роз’яснення Міноборони

При поновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається.
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У соцмережах активно шириться твердження, що ті військовозобов’язані, які після оновлення даних не пройшли військово-лікарську комісію, мають сплатити штраф. Проте в Міноборони розвінчали цей міф.

"Наразі законодавством України передбачено окремі види військового обов'язку, зокрема оновлення даних та проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби", – йдеться в повідомленні.

Тобто при поновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

"Законом передбачено, що оновлення даних громадянами – це окремий вид військового обов'язку. Крім того, в статті 21 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено окремий обов'язок громадян – проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби", – додали у відомстві.

Передісторія

Нагадаємо, з 18 травня в Україні діє новий закон про мобілізацію у якому військовозобов'язаних українців зобов'язали оновити свої дані протягом 60 днів.

Українці можуть оновити дані трьома способами: через ЦНАП, ТЦК і СП та в застосунку "Резерв+".

Громадяни мають оновити місце свого проживання, номер телефону та електронну адресу, якщо вона є. Але чоловіки, які не оновили свої дані, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності - їм загрожує штраф від 17 000 до 25 500 гривень.

Штрафи можуть накласти протягом трьох місяців від моменту виявлення правопорушення до одного року з моменту його вчинення.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС