USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про військову допомогу Україні

"За" проголосували 310 конгресменів
голосування США
Під час голосування
Джерело: скріншот

Найважливіше голосування за останній рік відбулося. 20 квітня Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки проголосувала за допомогу Україні. Про це стало відомо з онлайн-трансляції голосування у спецефірі "Голосу Америки".

"За" проголосували 310 конгресменів, проти – 112. Республіканці віддали голоси – 100, а демократи – 210.

Отже, допомога Україні передбачає ті ж близько 61 мільярда доларів на потреби, пов'язані з війною Росії проти України, однак надання економічної допомоги Україні має відбуватися не на безоплатній основі, а в кредит.

Деталі пакета допомоги Україні від США:

  • 49,9 млрд – оборонні видатки;
  • 7,8 млрд – потенційна бюджетна підтримка;
  • 1,57 млрд – економічна допомога;
  • 400 млн – кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

У законопроєкті про Україну вказано, що після дати набрання чинності президент Джо Байден має надати Україні ракети ATACMS. 

Після того як документи представили Конгресу, законодавці внесли 137 правок, з яких пропустили лише чотири. Три поправки під час розгляду пропустили, а одна "відпала сама по собі".

Поправки стосувалися зменшення допомоги Україні або виключення окремих пунктів із тексту. Під час голосування конгресмени відхиляли поправки конгресвумен більшістю голосів.

Що говорили політики до ухвалення законопроєкту?

Під час розгляду законопроєкту більшість американських дипломатів висловлювалися за підтримку надавання допомоги Україні. Влучно з цього приводу сказав конгресмен зі штату Іллінойс, член групи підтримки України в Конгресі Квіклі. Політик, до речі, втретє за часи повномасштабної війни відвідав Україну.

"Ми побачили свідчення катувань, переслідування, свідчення викрадень дітей. І США мають постати на захист свободи і справді стати арсеналом демократії. Але в останні місяці ми не відповіли на цей виклик – кажуть, що ніколи не пізно це зробити, але тепер практично немає чого надавати Україні. Якщо ми не будемо надавати допомогу, то Україна програє війну. Путін досягне прогресу в тому, щоб відновити Радянський Союз і ми не хочемо прямо залучати нашу країну у війну. Тож завжди захищатимемо союзників від зовнішньої агресії", – акцентував Квіклі.

До того ж, за словами професора політології Університету Бейлора Сергія Куделі, більшість військових аналітиків Сполучених Штатів говорять нині про те, щоб зупинити наступ росіян.

"Йдеться про надання допомоги: достатньо амуніції, снарядів. Саме загроза якихось різких наступальних дій з боку Росії на майбутні місяці і підштовхнула частину республіканців, власне Майка Джонсона, до того, щоб активніше підтримати цей законопроєкт", – прокоментував Куделя "Голосу Америки" про схвалення законопроєкту про військову допомогу Україні від США.

Політолог також припустив, що це є певною перемогою для президента Байдена, який наполягав на наданні цієї допомоги.

Однак були й ті, хто виступав категорично проти схвалення допомоги Україні. Мовляв, Європейський Союз має робити зі свого боку більше.

Далі – справа за Сенатом

Після того як Палата представників підтримала фінансування України, далі за нього голосуватимуть у Сенаті, де рівень підтримки нашої країни значно вищий. Після Сенату документ має піти на підпис Байдену, який уже заявив, що підтримує ініціативу спікера Джонсона і підпише документ "негайно".

У Пентагоні неодноразово вказували, що готуються оперативно надіслати Києву пакет озброєнь із власних складів, який серед іншого може містити засоби ППО та артилерії, одразу після схвалення рішення. Доставити допомогу зможуть за лічені дні.

Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр на запитання, як швидко почнуться нові поставки військової допомоги Україні після рішення Конгресу, сказала: "Відразу ж".

"Як ми неодноразово говорили, українці поступалися територіями через бездіяльність Конгресу. Але ми дуже вдячні, що Конгрес рухається вперед і на двопартійній основі. Хочемо, щоб допомога Україні була схвалена, Сенатом і потрапила на стіл президенту. Байден одразу підпише цю допомогу", – пояснила Жан-П'єр.

У Сенаті анонсували, що залишаються працювати на вихідних, щоб не зволікати з голосуванням зі свого боку і передати документ на підпис Джо Байдену. 

Журналісти повідомляють, що орієнтовно Сенат почне розгляд у вівторок, 23 квітня.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР