USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів

Після дати набрання чинності документа президент Джо Байден має надати Україні ракети ATACMS
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Палата представників Сполучених Штатів Америки оприлюднила текст додаткових законопроєктів про допомогу партнерам. Для України передбачили 61 млрд доларів, зазначено в документі.

У законопроєкті про Україну вказано, що після дати набрання чинності президент Джо Байден має надати Україні ракети ATACMS. Однак, якщо американський лідер визначить, що передача ракетних комплексів великої дальності зашкодить нацбезпеці та інтересам США, то він може утримати таке надання.

Разом з тим законопроєкт передбачає кошти, зокрема, на закупівлю новітніх систем озброєнь та інших оборонних товарів й на поповнення запасів Сполучених Штатів.

Серед 61 млрд доларів для України 13,8 млрд підуть на закупівлю новітніх систем озброєнь, оборонних товарів і оборонних послуг, а ще понад 23 млрд доларів використають на поповнення американських запасів зброї.

Також 11,3 млрд доларів піде на поточні військові операції США в регіоні. 13,8 млрд доларів – на закупівлю новітніх систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення.

А 26 мільйонів доларів – на продовження нагляду та підзвітності за допомогою та обладнанням, що надають Україні.

Крім того, в тексті законопроєкту передбачено, що не пізніше як через 60 днів після того як він стане чинним, Байден має укласти з урядом України угоду щодо повернення наданої допомоги.

Основні положення

  • Сума допомоги Україні складатиме 61 млрд доларів.
  • Рекомендація президенту США надати Україні далекобійні ракети ATACMS.
  • Законопроєкт зобов'язує Держдеп і Пентагон представити стратегію США щодо підтримки України протягом 45 днів після ухвалення документа.
  • Президент має домовитися про повернення наданої допомоги.
  • Передбачена конфіскація російських активів для покриття витрат.
  • Президент США зможе списати 50% заборгованості за надану допомогу, але не раніше 15 листопада 2024 року.

Раніше сьогодні спікер Палати представників Майк Джонсон анонсував, що 20 квітня винесе на голосування Конгресу допомогу Україні.

Крім України, є ще законопроєкти щодо національної безпеки Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону. Законопроєкти винесуть на розгляд із можливістю внести поправки. Джонсон пообіцяв забезпечити час для "ефективного процесу внесення змін". 

Новини за темою: Лідери партій у Конгресі дійшли "консенсусу" щодо питання допомоги Україні та Ізраїлю, – сенатор Шумер

Коливання навколо військової допомоги Україні

Зауважимо, коливання навколо військової допомоги Україні у Сполучених Штатах тривають уже кілька місяців. За цей час українська армія зіткнулася з дефіцитом озброєння і змушена була відійти з Авдіївки.

Однак все ж таки 13 лютого Сенат США схвалив законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, тоді ж таки для України передбачили понад 60 млрд доларів.

Для того, щоб законопроєкт набув чинності, його має схвалити Палата представників та підписати президент Джо Байден. Республіканці в Конгресі блокують рішення саме за допомогу Україні.

Уже 13 квітня кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп, який має значний вплив на республіканців, натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні. Однак вважає, що допомога має бути не у вигляді "подарунка", а у форматі позики.

Читайте також:
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина