USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Судові охоронці не отримали обов'язкові виплатили в період дії воєнного стану: Службі вже завинили близько 950 млн гривень

Аби отримати виплати, співробітники відомства змушені звертатися до суду
Зарплата, гроші

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В Україні під час дії воєнного стану військовослужбовці та правоохоронці отримували додаткові грошові винагороди. Суми – різні, залежно від місць перебування та виконання завдань. Втім, як виявляється, додаткові кошти, передбачені законодавством, отримали не всі. Служба судової охорони залишається єдиним державним органом, якому не було виділено коштів, розповідають на запит UWN у відомстві.

Про що мова?

Ще наприкінці лютого 2022 року Кабмін ухвалив постанову, відповідно до якої на період воєнного стану виплачується додаткова винагорода військовослужбовцям, рятувальникам та правоохоронцям. Суми виплат – різні. Все залежить від того, в якій структурі працює особа та де безпосередньо виконує свої обов'язки.

До прикладу, тим громадянам, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями Сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів, розмір додаткової винагороди збільшується до 100 тисяч гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах. В тилу – виплати менші.

До переліку відомств, співробітникам яких передбачена виплата додаткової винагороди, була включена і Служба судової охорони. Згодом 20 січня 2023 року її виключили з даного переліку.

Але.

Служба судової охорони залишається єдиним державним органом, якому не було виділено коштів, розповідають у відомстві.

"За період з 24.02.2022 по 20.01.2023 (до дня виключення співробітників Служби з Постанови N°168) співробітникам Служби передбачена виплата додаткової винагороди. Проте Служба залишається єдиним державним органом, якому не було виділено коштів на реалізацію норм Постанови N°168, у звʼязку з чим співробітники змушені звертатися до суду", – кажуть у відомстві.

Нині суди задовольняють позови співробітників Служби судової охорони, у тому числі щодо виплати їм додаткової винагороди відповідно до вищезазначеної Постанови. А потреба в коштах для цих виплат співробітникам відомства зростає.

"Станом на 06.03.2024 загальна потреба в коштах для виплати позивачам додаткової винагороди відповідно до рішень судів, які набули законної сили, становить близько 950 млн гривень", – додають у Службі судової охорони.

Суди під охороною

Варто зазначити, що протягом 2022–2023 років Службою взято під охорону 105 обʼєктів системи правосуддя, які розміщуються в 112 будівлях. Нині ж під охороною відомства перебуває 639 судів, органів та установ системи правосуддя, розміщених у 686 будівлях.

А от охорону 57 обʼєктів нині тимчасово призупинено. Причина – тимчасова окупація частини території України або активні бойові дії в місцях розташування обʼєктів системи правосуддя.

"Тимчасово призупинено охорону 57 обʼєктів, з яких 44 перебуває на захопленій (окупованій) частині території України та 13 – у місцевості, наближеній до районів ведення активних бойових дій", – додали у відомстві.

За два роки повномасштабного вторгнення РФ в Україну співробітники Служби судової охорони не допустили пронесення до судових установ майже 333 тисячі заборонених предметів. Серед них – ножі, бойові гранати та зброя.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні