USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

За останній місяць в Україні ціна на пальне зросла в середньому на 1,5 гривні за літр. Які причини?

Ринкова кон'юнктура складається так, що подальшого подорожчання пального не уникнути, прогнозують фахівці
Пальне
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні відзначають збільшення вартості автопального. За останній місяць ціни на бензин та дизель зросли в середньому на 1,5 гривні за літр, а в прогнозах – ціни на бензин можуть сягнути 60 гривень, пише "Мінфін".

Видання зазначає, що з 12 по 15 квітня ціни на пальне змінилися так:

  • бензин марки А-92 подорожчав на 10 копійок і тепер коштує 51,46 гривні за літр;
  • бензин марки А-95 подорожчав на 5 копійок і тепер коштує 54,44 гривні за літр;
  • дизельне пальне подорожчало на 2 копійки і тепер коштує 54,64 гривні за літр.

Починаючи з березня мережі заправних станцій ОККО та WOG підвищили ціни на пальне на 2 гривні, що стало сигналом для інших учасників ринку.

З того часу ціни продовжують збільшуватися. За даними агентства "А-95", якщо 19 березня ціна на бензин марки "95" становила в середньому в країні 52,85 гривні, то до 15 квітня вона вже досягла 54,44 гривні.

За цей період ціни на пальне зросли так:

  • на бензин марки А-92 – з 49,53 до 51,46 гривні, на бензин марки А-95 – з 56,43 до 57,87 гривні;
  • дизельне пальне – з 53,2 гривні за літр 19 березня до 54,64 гривні 15 квітня.

Однак на деяких заправних станціях максимальні ціни перевищують середні. Ціна на бензин марки А-95 вже досягла позначки 59,80 гривні, а на дизельне пальне – до 56,39 гривні за літр.

"Ситуація з цінами на пальне в Україні відрізняється залежно від регіону. Все залежить від особливостей логістики. У західних областях, наприклад, ціни на АЗС були одними з найнижчих. Бо там бензин та дизель масово возили через польський кордон", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ

Які ж причини зростання цін?

Разом з тим, керівник агентства "А-95" Сергій Куюн зауважує про дві причини зростання цін на пальне. Перша – подорожчання нафти та нафтопродуктів, друга – нещодавня атака Ірану на Ізраїль.

Через це з'явилися найпохмуріші прогнози щодо ситуації в цьому регіоні та її впливу на світ. Нафті прогнозують подальше зростання.

"Стрибок нафти з 90 доларів до 100 за барель може підняти ціну на паливо на 5 грн за літр – до близько 60 грн. Спочатку зростуть оптові ціни на пальне, потім – роздрібні. Ринкова кон'юнктура складається так, що подальшого подорожчання палива не уникнути. Точні цифри подорожчання багато в чому залежатимуть від того, як поводитимуться нафтові котирування і чи буде нафта "по 100"", – каже Куюн.

А директор зі стратегічного розвитку мережі АЗС "БРСМ-Нафта" Олександр Мельничук додає: кожен додатковий долар у котируванні нафти – це до плюс 50 копійок на літрі бензину чи дизеля. Стрибок цінника з 90 до 100 доларів, якщо буде, "це дуже серйозно – подорожчання літра палива на 5 гривень".

Найімовірніше, підвищення цін йтиме плавно, підсумовує Мельничук.

Новини за темою: "Питання кількох місяців": Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз

Прогнози щодо здорожчання

Нещодавно вже точилися розмови, що Міністерство фінансів України запропонувало збільшити акцизи на пальне й відповідне рішення вже схвалив уряд.

Однак тепер на нього ще чекає розгляд у парламенті. Перший етап підвищення заплановано вже на другу половину поточного року.

Також чиновники говорять, що підвищення саме акцизів є досить надійним джерелом наповнення бюджету, оскільки держава навчилася непогано його адмініструвати. Й акцизи мають балансувати між справедливістю, потребами країни у грошах і впливом на економіку.

Детальніше ми пояснювали в матеріалі.

Читайте також:
На оборудках з пальним викрили ексочільників господарського підрозділу СБУ На оборудках з пальним викрили ексочільників господарського підрозділу СБУ
В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ В Україні цього місяця на 4,6% подешевшав природний газ
В Україні може здорожчати пальне: Як зміняться ціни та кому доведеться платити більше, якщо акциз зросте вдвічі В Україні може здорожчати пальне: Як зміняться ціни та кому доведеться платити більше, якщо акциз зросте вдвічі
Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало