USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

З 1 липня в Україні може подорожчати пальне на 1,5–2 гривні

Це вже третє підвищення цін на пальне за час повномасштабного вторгнення
Бензин АЗС _7
Джерело: Уніан

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, який передбачає, що з 1 липня 2024 року різко збільшується вартість бензину та дизеля для споживачів – як для промисловості, так і для фізичних осіб на АЗС. Так бензин подорожчає мінімум на 1,5 грн/л, а дизельне пальне – на 2,0 грн/л. Від початку повномасштабного вторгнення це підвищення стане вже третім. Зокрема про це розповів експерт з ринку пального Сергій Куюн.

Від початку війни податки на пальне підвищували вже двічі. Перший раз влітку 2022 року підняли податки на пальне до 7% ПДВ, і акциз – до 100 євро за 1 тисячу літрів. Другий раз був у липні 2023 року: тоді акцизи на пальне були встановлені в діапазоні від майже 140 євро до 213 євро та 20% ПДВ. У травні 2022 року вартість пального у середньому становила 25 грн/літр. Зараз – майже 60 гривень.

"Ми маємо дуже велику дірку в бюджеті – від 200 до 400 мільярдів гривень на цей рік. Відповідно уряд шукає можливості для того, щоб цей фінансовий вакуум заповнити. На жаль, це можна зробити тільки за рахунок внутрішніх резервів і ці гроші потрібні виключно на оборону. Нагадаю, що західні гроші, які до нас надходять, які дають нам західні партнери, вони цільовим чином використовуються на гуманітарні потреби. Тобто це зарплати вчителям, медикам, пенсії, використання їх у військових цілях заборонено. Відповідно уряд пішов досить очікуваним, нехай і непопулярним, шляхом – підвищення податків, в тому числі податків на пальне. Ті зміни, які запропоновані вони, за нашими розрахунками, у другому півріччі 2024 року дозволять залучити додатково в бюджет 37 мільярдів гривень акцизу та ПДВ. Нагадаю, що згідно із законопроектом з 1 липня – це перший етап цього підвищення", – розповів Сергій Куюн.

Удари РФ по українських НПЗ не створюють дефіцит на ринку пального

За словами Куюна, з початку повномасштабної війни в Україні атаковано понад 50 об'єктів профільної інфраструктури – це нафтобази, нафтопереробні підприємства, великі заводи, такі як "Укртатнафта", міні-НПЗ.

"Їх було там десь півтора десятка, здається, п'ять знищено повністю. Деякі закрилися просто для того, щоб убезпечити робітників. Тільки цього року ми нарахували з початку року десь 10 атак, минулого тижня було знищено дві нафтобази. Це говорить про те, що вони тримають цю інфраструктуру. От вони два роки бомблять, і два роки цей ринок функціонує абсолютно стабільно. Скажу навіть більше, що у нас постійно на ринку профіцит всіх марок пального. У нас пального дуже багато. Тому що, на відміну від того ж електроенергетичного комплексу, ринок пального дуже децентралізований. Немає великих ключових вузлів, об'єктів, які б там безпосередньо впливали. Це такі десятки струмочків, які течуть через кордон, по-перше. По-друге, це тисячі бензовозів і цистерн, які везуть це пальне. Воно ніде не концентрується. Насправді ніхто не використовує нафтобази для зберігання якихось обсягів. Вони скоріше використовуються для того, щоб перевантажувати із залізничних цистерн на автомобільні", – пояснив експерт.

Він переконаний, що без пального Україна точно не залишиться і дефіциту не буде. Раніше Сергій Куюн в ефірі ТАК TV розповів, що порівняно з 2021-м цьогоріч в Україні ціни на пальне зросли майже на 30 гривень. За його словами, споживання бензину впало майже на 15%, скрапленого газу – на 35, а щодо дизелю взагалі не зафіксовано зменшення споживання. Також він зазначив, що ціна на бензин може зрости ще на 7 гривень, дизель – на 9 гривень. Тобто ціна за літр може складати близько 55 гривень. Скраплений газ може здорожчати ще на 7–8 гривень.

Читайте також:
В бензин з червня наступного року додаватимуть біопаливо В бензин з червня наступного року додаватимуть біопаливо
Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн
Алкоголь та бензин подорожчають: Уряд пропонує підвищити акцизи Алкоголь та бензин подорожчають: Уряд пропонує підвищити акцизи
За останній місяць в Україні ціна на пальне зросла в середньому на 1,5 гривні за літр. Які причини? За останній місяць в Україні ціна на пальне зросла в середньому на 1,5 гривні за літр. Які причини?