USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Бензин та дизель можуть здорожчати до 55 гривень за літр, – Куюн

Ціна бензину може зрости ще на 7 гривень, а дизелю – на 9 гривень
Бензин АЗС _5
Джерело: Уніан

Порівняно з 2021-м цьогоріч в Україні ціни на пальне зросли майже на 30 гривень. Про це розповів директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн в ефірі ТАК.TV.

За його словами, споживання бензину впало майже на 15%, скрапленого газу – на 35, а щодо дизелю взагалі не зафіксовано зменшення споживання. 

"Щодо бензину і щодо газу – це можна пов’язати з тим, що ми втратили території, багато людей воює, відповідно не споживає, особливо чоловіків дуже багато, які здебільшого є власниками і водіями машин. Тому якщо аналізувати все це, то навіть у два рази зросла ціна, а падіння споживання не відбулося. Тому, коли сьогодні говорять і роблять трагедію з півтори – дві гривні на літр, на які, можливо, додасться ціна у червні, це, чесно кажучи, з професійного погляду смішно", – каже він.

Куюн зазначає, що ціна бензину може зрости ще на 7 гривень, дизелю – на 9 гривень. Тобто ціна за літр може складати близько 55 гривень. Скраплений газ може здорожчати ще на 7–8 гривень.

"Те, що ви бачите і читаєте про 75, про 80 (гривень за літр, – ред.), – це просто йде кампанія медійна для того, щоб зірвати підвищення і цю акцизну реформу. Навіщо вона сьогодні потрібна? Наскільки це доцільно і так далі? Хочу нагадати, що державний бюджет є єдиним джерелом фінансування нашої оборони, не дають нам західні партнери грошей на війну, саме на армію. Вони дають на цивільні потреби, на пенсії, на зарплату і так далі. Тому бюджету потрібні гроші, і уряд змушений це робити. Це робив би будь-який уряд на місці українців. Дуже дивно, що людям це незрозуміло, коли треба всім сьогодні брати і допомагати бюджету для того, щоб нам вистояти", – додав експерт.

Які зміни щодо пального готує влада?

Нещодавно Кабінет міністрів підтримав збільшення акцизу на пальне та алкоголь. Але цей документ ще має розглянути парламент.

Які ставки акцизного податку хочуть встановити на пальне?

  • На бензин – 359 євро за 1000 літрів (зараз – 215,5 євро);
  • на дизельне пальне – 330 євро за 1000 літрів (зараз – 139,5 євро);
  • на скраплений газ – 277 євро за 1000 літрів (70 євро).

Проте, якщо закон ухвалять, таке збільшення податку триватиме поступово кілька років – з 1 липня 2024 року по 31 грудня 2027 року.

Читайте також:
У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, - Мінекономіки У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, - Мінекономіки
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
З 1 липня в Україні може подорожчати пальне на 1,5–2 гривні З 1 липня в Україні може подорожчати пальне на 1,5–2 гривні
В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ