USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

"Питання кількох місяців": Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз

Надходження коштів у бюджет цього року від акцизів і ПДВ становили близько 60 мільярдів гривень
Гетманцев
Джерело: відкриті джерела

Розв'язання питання підвищення акцизу на автогаз – це перспектива кількох місяців. Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає видання enkorr.  

"Близько 60 млрд гривень акцизів і ПДВ становили надходження коштів у бюджет цього року", – сказав Гетманцев.

Також він зазначив, що підвищення акцизу на автогаз – це перспектива кількох місяців.

"Єдиний аргумент, чому раніше акциз на газ був низьким, полягає в тому, що колись на ринку LPG були сильніші лобісти, ніж на ринку бензинів. Співвідношення повинно бути в енергомісткості. Якщо застосовуємо цю логіку при ставці на бензин 213 євро за 1000 л, ставка на газ повинна бути 160–170 євро", – уточнив він.

За словами Гетманцева, "це європейська практика".

Раніше ми повідомляли, що у листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду на польсько-українському кордоні, та боротьба з російським пальним.

Новини за темою: НБУ анонсував зростання цін на пальне

Ситуація на вітчизняному паливному ринку

Паливний ринок одним із перших відчув блокаду, адже українські компанії остерігаються зберігати великі обсяги ресурсу в Україні через ризики російських обстрілів, кажуть експерти.

"Як наслідок, дефіцит автогазу в Україні 20 листопада сягнув 17%. Тисячі газовозів застрягли в Польщі та не можуть потрапити в Україну. Поляки пропускають по 3–8 автівок на годину, словаки – по 20–30. Проте найгірше позаду – імпортери автогазу переорієнтували поставки з автотранспорту на залізницю, а частка імпорту автогазу автошляхами знизилась з 70 до 45%", – коментують фахівці.

Ціна автогазу в Україні б'є рекорди

Ринок налаштований на зворотній тренд за умови, що ситуація на кордонах не буде погіршуватися. На аукціонах українських виробників ціна вже почала знижуватись. 28 листопада ціна закупки на внутрішньому ринку впала на 2%, до 61 тис. 320 грн/1000 т, нагадують аналітики.

"Прогнозуємо, що ціни продовжать падіння. Попит на автогаз взимку традиційно падає приблизно на 15%. Також у грудні аграрії використовуватимуть менше газу для сушки, ніж восени, що має суттєво знизити попит", – додають економісти.

Водночас блокада кордону з Польщею не позначилася на поставках бензину та дизелю. Традиційно автоімпорт займає меншу частку для цих видів пального, ніж для автогазу.

Ціни на бензин та дизель протягом листопада коливалися навколо позначки 55–56 грн/л із тенденцією до зниження, за даними консалтингової групи "А-95". До "чорної п’ятниці" мережі влаштували знижки до 8 грн/л.

Нагадаємо, що раніше президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас в ефірі UWN припустив, що через ситуацію, яка склалася на польсько-українському кордоні, в Україні, швидше за все, почнуть зростати ціни.

Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам