USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

За крок до ядерної зброї: В Ірані знайшли збагачений до 84% уран

МАГАТЕ визначить, як Тегеран накопичив уран такої концентрації
Іран уран
Джерело: відкриті джерела

Ядерні інспектори після моніторингу іранських реакторів виявили уран, збагачений до 84%, концентрація якого лише на 6% нижче ніж необхідно для створення ядерної зброї. Про це повідомляє Bloomberg.

Два високопоставлених дипломати зазначили, що нестримна атомна діяльність країни може спровокувати нову кризу.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) намагається з’ясувати, як Іран накопичив такий уран. Раніше країна повідомляла МАГАТЕ, що її центрифуги налаштовані на збагачення урану до рівня чистоти 60%.

Тепер інспектори повинні визначити, чи Тегеран навмисно виготовив матеріал, чи концентрація була ненавмисним накопиченням у мережі труб, що з’єднують сотні швидко обертових центрифуг, які використовуються для розділення ізотопів.

Навіть якщо ядерний матеріал накопичився помилково через технічні труднощі в роботі каскадів центрифуг, а таке уже траплялося раніше, – це доводить, що рішення Ірану виробляти високозбагачений уран є небезпечним.

МАГАТЕ неодноразово заявляло, що рівні навіть у 60% технічно не відрізняються від рівня, необхідного для ядерної зброї. У більшості ядерних енергетичних реакторів використовується матеріал, збагачений до 5% чистоти.

Високопоставлений іранський ядерний чиновник заперечував, що Тегеран збагачував уран вище 60% чистоти "на цей момент", і відкинув цю подію як "спотворення фактів".

"Існування часток урану понад 60% не означає те саме, що збагачення вище 60%", – сказав Бехруз Камальванді, речник Організації з атомної енергії Ірану державному агентству новин Ісламської Республіки.

Видання зазначає, що події відбуваються в той момент, коли Тегеран усе більше ізольований від Заходу, а ядерні переговори зі світовими державами призупинено. Країна також зіткнулася з широким засудженням за її смертоносне придушення великих протестів, а США та Європейський Союз посилили санкції проти Ірану через його військову підтримку війни Росії проти України.

Крім того, зосередження Сполучених Штатів на Ірані перешкоджає наданню збройової допомоги Росії.

Що було раніше?

У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою і висловив сумнів, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерану.

Іран у липні 2019 року перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану. Це порушує ядерну угоду та порушив ядерну угоду ("Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року"). Ядерну угоду з Іраном у 2015 році підписали США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина та ЄС. Вони домовилися, що іранська влада відмовляється від своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.

Минулого місяця генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі назвав ядерну угоду "порожньою оболонкою" і сказав, що Іран має достатньо ядерного матеріалу для кількох видів зброї.

Читайте також:
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела