USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження

Найбільше страху щодо ядерки серед європейських країн в Італії, Португалії та Румунії
РФ ядерна зброя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна опинилася серед тих країн, в яких найнижчий рівень страху щодо ядерної загрози. Про це стало відомо з результатів опитування соціологічної групи "Рейтинг" на тему "Ядерної загрози".

Загалом протягом року у світі не відбулося значного зменшення страхів від ядерної загрози, кажуть дослідники. Дві п'ятих опитаних нині вбачають високий ризик використання ядерної зброї. Майже така ж частка оцінок помірного ризику, і лише 14% не бачать ризику.

"Україна входить до країн, серед яких найнижчий рівень страху щодо ядерної загрози. У цілому у європейських країнах менше респондентів оцінюють загрозу застосування ядерної зброї як високу, ніж в країнах Азії, Африки та Південної Америки, де оцінки щодо ядерної загрози песимістичніші. Найбільше бояться ядерної загрози серед європейських країн – Італія, Португалія, Румунія, де більша частина опитаних оцінила загрозу як високу", – йдеться в дослідженні.

Індонезія, Нігерія, Еквадор, Сирія, Аргентина – мають найвищий показник оцінки ядерної загрози як високої.  Натомість Україна, Іран, Пакистан, Вірменія – з найвищим відсотком, що такого ризику немає.

Дослідники підсумували, що наймолодша група респондентів має найбільш песимістичні оцінки щодо ядерної загрози.

Новини за темою: США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN

Ядерна зброя у світі

За даними ООН, зараз у світі близько 12,5 тисячі одиниць ядерної зброї. Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань ухвалили 1996 року. Його підписали 185 країн і ратифікували 170, включаючи три держави, які мають ядерну зброю: Францію, Росію та Велику Британію.

Однак для набуття чинності договір мають підписати та ратифікувати 44 конкретні держави, які мають ядерні технології, вісім з яких ще не ратифікували: Китай, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль, КНДР, Пакистан і США.

Росія, яка успадкувала ядерну зброю Радянського Союзу, має найбільший у світі запас ядерних боєголовок. Reuters вважає, що відновлення ядерних випробувань РФ, Сполученими Штатами Америки або обидвома сторонами викличе глибоку дестабілізацію в момент, коли напруга у відносинах між двома країнами вища, ніж будь-коли після Карибської кризи 1962 року.

Водночас, як пишуть західні ЗМІ, диктатор Путін останнім часом дещо пом'якшив свою риторику щодо використання ядерної зброї. І шукає інші способи використання атомного арсеналу для створення загрози Заходу.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми