USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда

Це питання є темою польсько-американських переговорів
Дуда
Анджей Дуда
Джерело: відкриті джерела

Варшава готова піти на розміщення американської ядерної зброї на своїй території. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю виданню Fakt.

Він зазначив, що це питання вже деякий час є предметом польсько-американських переговорів.

"Я не приховую, що коли мене про це запитували, я заявляв про нашу готовність. Росія все більше мілітаризує район Кенігсберга. Нещодавно вона перемістила свою ядерну зброю до Білорусі", – сказав Дуда.

Він пояснив, що якщо союзники вирішать розгорнути ядерну зброю в рамках обміну ядерною зброєю на території Польщі задля зміцнення безпеки східного флангу НАТО, то країна готова до цього.

"Ми є союзником у Північноатлантичному альянсі, і ми також несемо зобов’язання щодо цього, тобто ми просто реалізуємо спільну політику", – наголосив президент Польщі.

Більше про Nuclear Sharing (спільне використання ядерної зброї)

Nuclear Sharing є концепцією політики ядерного стримування НАТО, яка дозволяє країнам – членам альянсу, що не мають власної ядерної зброї, брати участь у плануванні щодо її застосування.

Зокрема, вона передбачає залучення збройних сил цих країн до доставки ядерної зброї у разі її застосування.

В рамках спільного використання ядерної зброї країни-учасниці проводять консультації та приймають спільні рішення щодо ядерної політики, утримують технічні засоби (зокрема, літаки з ядерними боєголовками), необхідні для застосування ядерної зброї, а також зберігають ядерну зброю на своїй території.  

Новини за темою: Росія має у своєму арсеналі 5580 ядерних боєзарядів, – дослідження

Варто зазначити, що ще у червні минулого року Польща наполягала на розміщенні тактичної ядерної зброї у своїй країні у зв'язку із загрозою зі сторони РФ для західних країн. Тоді ж прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава зацікавлена в участі в програмі Nuclear Sharing, яка є частиною ядерного стримування.

Читайте також:
У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Окупанти частково відновили радянський склад ядерної зброї в Криму Окупанти частково відновили радянський склад ядерної зброї в Криму
Польща розглядає пропозицію збивати російські ракети над Україною, але поки що це лише ідея, - МЗС Польщі Польща розглядає пропозицію збивати російські ракети над Україною, але поки що це лише ідея, - МЗС Польщі