USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда

Це питання є темою польсько-американських переговорів
Дуда
Анджей Дуда
Джерело: відкриті джерела

Варшава готова піти на розміщення американської ядерної зброї на своїй території. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю виданню Fakt.

Він зазначив, що це питання вже деякий час є предметом польсько-американських переговорів.

"Я не приховую, що коли мене про це запитували, я заявляв про нашу готовність. Росія все більше мілітаризує район Кенігсберга. Нещодавно вона перемістила свою ядерну зброю до Білорусі", – сказав Дуда.

Він пояснив, що якщо союзники вирішать розгорнути ядерну зброю в рамках обміну ядерною зброєю на території Польщі задля зміцнення безпеки східного флангу НАТО, то країна готова до цього.

"Ми є союзником у Північноатлантичному альянсі, і ми також несемо зобов’язання щодо цього, тобто ми просто реалізуємо спільну політику", – наголосив президент Польщі.

Більше про Nuclear Sharing (спільне використання ядерної зброї)

Nuclear Sharing є концепцією політики ядерного стримування НАТО, яка дозволяє країнам – членам альянсу, що не мають власної ядерної зброї, брати участь у плануванні щодо її застосування.

Зокрема, вона передбачає залучення збройних сил цих країн до доставки ядерної зброї у разі її застосування.

В рамках спільного використання ядерної зброї країни-учасниці проводять консультації та приймають спільні рішення щодо ядерної політики, утримують технічні засоби (зокрема, літаки з ядерними боєголовками), необхідні для застосування ядерної зброї, а також зберігають ядерну зброю на своїй території.  

Новини за темою: Росія має у своєму арсеналі 5580 ядерних боєзарядів, – дослідження

Варто зазначити, що ще у червні минулого року Польща наполягала на розміщенні тактичної ядерної зброї у своїй країні у зв'язку із загрозою зі сторони РФ для західних країн. Тоді ж прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Варшава зацікавлена в участі в програмі Nuclear Sharing, яка є частиною ядерного стримування.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони