USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

З початку року до Нацполіції надійшло майже 244 тисячі заяв щодо вчинення домашнього насильства

З них звернень від жінок – 76,5% та понад 3% від загальної кількості – від дітей
насильство
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З початку року до Національної поліції України надійшло майже 244 тисячі заяв та повідомлень громадян щодо вчинення домашнього насильства. І це найпоширеніший вид гендерно зумовленого насильства в країні, заявив глава Нацполіції Іван Вигівський.

За його словами, одна з головних задач правоохоронців – створити умови безпечного середовища, в тому числі невідворотно реагувати на гендерно зумовлене насильство.

"Війна, безумовно, вплинула на всіх громадян. Постійне напруження, стрес спричиняють агресію та конфлікти, а відтак ці фактори серед тих, що зумовлюють домашнє насильство. Цього року до поліції надійшло 243 тис. 980 заяв та повідомлень про правопорушення, пов’язані з домашнім насильством. З них звернень від жінок – 76,5%, ще понад 20% повідомлень, які надійшли до поліції, – від чоловіків та понад 3% від загальної кількості – це звернення від дітей", – зауважив Вигівський.

І додав, що лише за статтею 126-1 Кримінального кодексу України саме вчинення домашнього насильства слідчі розпочали понад 2,3 тис. кримінальних проваджень. Майже двом тисячам кривдникам повідомили про підозру.

"За кожним другим повідомленням про домашнє насильство складені адміністративні протоколи, в третині випадків – винесені термінові заборонні приписи стосовно кривдників. З метою належної організації роботи із запобігання та протидії домашньому насильству у відомстві створили 54 спеціалізовані підрозділи протидії домашньому насильству, в яких функціонують 62 мобільні групи реагування", – розповів глава Нацполіції.

Новини за темою: Матір-виховательку будинку сімейного типу на Київщині підозрюють у знущанні з дітей

Як реагують ці мобільні групи?

Поліцейські виносять термінові заборонні приписи, складають адміністративні протоколи, проводять профілактичні бесіди з кривдниками.

Також правоохоронці контролюють дотримання вимог заходів тимчасового обмеження прав кривдників та здійснюють спільні із соціальними службами профілактичні рейди в сім’ї, де вчиняється домашнє насильство.

Насилля проти українців

У вересні слідчі Нацполіції скерували до суду справу двох російських військових, які вчинили масове сексуальне насильство під час окупації Київщини. Серед потерпілих від діянь загарбників – вагітна жінка, пʼятирічна дитина та ще двоє неповнолітніх дівчат 2004-го та 2007 років народження.

Йдеться про 29-річного та 32-річного старших снайперів стрілецької роти 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу із Самари (РФ).

За даними слідства, злочинці під час перевірки паспортів цілеспрямовано визначали будинки, в яких проживали молоді жінки, вдиралися до їх осель та під погрозою вогнепальної зброї чинили над ними сексуальне насилля.

Також у березні Офіс генерального прокурора України звинуватив двох російських військових у зґвалтуванні чотирирічної дівчинки та груповій нарузі над її матір'ю. Звірство відбулось під час окупації у Броварському районі Київщини.

Відомо, що окупанти під час насилля над дівчинкою та її матір'ю, тримали голову сім'ї під дулом пістолета і змушували його спостерігати за цим.

Насильство як свідома тактика терору

На початку березня російські солдати увійшли до Броварського району, де зайнялися мародерством та застосовували сексуальне насильство як свідому тактику для тероризування населення. За даними прокурорів, чиї документи від 2022 року базуються на опитуваннях свідків та потерпілих, окупанти "заздалегідь виділили жінок, скоординували їхні дії та їхні ролі".

Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали