USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У травні через російські обстріли загинуло найбільше мирних українців майже за рік, – ООН

Зокрема п'ять хвиль атак РФ на енергетичну інфраструктуру України призвели до жертв серед цивільних громадян
ДСНС
Фото ілюстративне
Джерело: ДСНС України

Інтенсивність ударів російської армії по території України цієї весни призвела до значних жертв серед цивільного населення та суттєвої шкоди цивільній інфраструктурі. У травні кількість загиблих склала щонайменше 436 людей, відтак стала найбільшою за рік. Про це свідчать дані Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ).

"Зважаючи на те, що у травні кількість жертв серед цивільного населення була найбільшою майже за рік, бої цієї весни принесли жахливі втрати серед цивільного населення, особливо в Харкові та Харківській області", – сказала голова Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Даніель Белль.

Вона додала, що безперервні атаки "призвели до трагічної загибелі людей, вимушеного переміщення населення та руйнування будинків і підприємств".

У звіті наголошується, росіяни тероризують цивільне населення авіабомбами, через що гинуть мирні люди. Окупанти неодноразово б'ють в одне і теж місце, через що гинуть рятувальники, які працюють на місцях обстрілу.

"У звітному періоді російські Збройні сили розпочали свою найбільшу із зими 2022–2023 років кампанію атак на критично важливу енергетичну інфраструктуру, у результаті чого загинули та отримали поранення цивільні особи, а також постраждали мільйони людей по всій країні", – йдеться в публікації.

Белль наголосила, що п'ять хвиль атак РФ на енергетичну інфраструктуру України призвели до жертв серед цивільних громадян та значних перебоїв в електропостачанні для мільйонів людей по всій країні "з каскадним впливом на водопостачання, мобільний та інтернет-зв'язок, а також громадський транспорт". Крім того, в Організації Об'єднаних Націй додали, що доповідь буде представлена Раді з прав людини 9 липня.

До того ж щонайменше 35 цивільних осіб загинули та 137 зазнали поранень у Харківській області після того як російські збройні сили розпочали наступ 10 травня.

Нагадаємо, 25 травня у ТЦ "Епіцентр" у Харкові, який знаходиться на Салтівці, було влучання УМПБ Д-30. В результаті цього загорілись лакофарбові вироби, деревина, обшивка та інші товари. Виник сильний їдкий дим, який окутав весь ТЦ. Поліція ідентифікувала 19 тіл загиблих унаслідок російських авіаударів.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі