USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Скасування статусу "обмежено придатний": Що чекає на військових та куди звертатися

Закон набуде чинності 4 травня
ВЛК
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні опубліковано підписаний президентом України Володимиром Зеленським закон №3621-IX, який передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний". Міністерство оборони опублікувало роз’яснення про те, що чекає на військових та військовозобовʼязаних, які мають цей статус.

Що передбачає закон?

Скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу на статус придатний чи непридатний.

Після того як закон набере чинності, у військових з таким статусом є дев’ять місяців, щоб пройти повторну військово-лікарську комісію.

Після повторного огляду військові, які визнані непридатними, – будуть звільнені з військової служби, а визнані придатними – продовжать службу.

Військовозобов’язані, визнані непридатними, виключатимуться з військового обліку, а визнані придатними – можуть проходити службу.

Як визначатимуть придатність?

Після набрання чинності законом уряд має три місяці на прийняття відповідних нормативно-правових актів, які визначатимуть перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Коли закон набере чинності?

Закон набуде чинності 4 травня. Тобто громадяни, які наразі мають статут "обмежено придатний", повинні повторно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року.

Хто зараз належить до категорії обмежено придатних?

Після отримання повістки від військкомату чоловіків направляють на обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). Вона визначає, чи є чоловік придатним до військової служби, непридатним або обмежено придатним.

У разі визнання комісією повністю непридатним, чоловіка не можуть мобілізувати навіть в умовах війни. Але що стосується обмеженої придатності, то якщо в мирний час такий військовозобов'язаний не може нести військову службу, то в умовах воєнного стану він не отримує відстрочки. Тобто з обмеженою придатністю можуть мобілізувати для служби в ЗСУ (категорія придатності "В").

Де зараз служать обмежено придатні?

Згідно з наказом Міноборони №402 обмежено придатні у воєнний час не можуть служити в:

  • десантних військах;
  • плавскладі флоту;
  • морській піхоті;
  • спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення).

Обмежено придатний для військової служби у воєнний час може служити в:

  • частинах або підрозділах забезпечення;
  • військкоматах (ТЦК і СП);
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

Тобто таку людину не можуть направити в бойову частину на передову, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військкоматі.

Як пройти ВЛК?

Запис через електронну чергу на ВЛК може відбуватись віддалено начальником медичної служби військової частини або безпосередньо в закладі охорони здоров’я посадовою особою медзакладу.

Віддалений запис на ВЛК працює так: начальник медичної служби військової частини направляє військовослужбовця на ВЛК. Заходить в систему е-Черги, робить там відповідний запит, вносить необхідні дані військовослужбовця, після чого запис потрапляє в електронну базу закладу охорони здоров’я. Далі секретар ВЛК закладу охорони здоров’я приймає цей запит, розписує необхідних для майбутнього пацієнта лікарів, виходячи з особливостей його захворювання, травми чи поранення. Кожен зі спеціалістів, який повинен оглянути військовослужбовця, не виходячи з кабінету, бачить усю завантаженість по днях і годинах на тиждень вперед.

Якщо військова частина не перейшла на віддалений запис на ВЛК і направляє військовослужбовця на ВЛК без запису, військовослужбовцю потрібно звернутись в реєстратуру закладу охорони здоров’я, де посадова особа медзакладу запише військовослужбовця до відповідних спеціалістів через електронну чергу.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат