USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

З чим Зеленський поїхав з Вільнюсу: Підсумки саміту НАТО

Зеленський Столт
Президент України Володимир Зеленський на саміті НАТО у Вільнюсі
Джерело: Офіс Президента

У литовському Вільнюсі закінчився дводенний саміт НАТО. Напередодні заходу Володимир Зеленський заявляв, що очікує від зустрічі нові пакети допомоги, чіткі безпекові гарантії та запрошення України до НАТО. У підсумку Україна отримала нову зброю, програму тренування пілотів на F-16, новий орган — Раду Україна-НАТО та скасування ПДЧ до вступу в Альянс... та відповідь на питання: коли Україна війде до НАТО.

Скасування ПДЧ для вступу в НАТО

У квітні генсек НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що всі члени Альянсу згодні, щоб Україна доєдналася до НАТО. За три дні до початку саміту у Вільнюсі було вже 23 країни, що офіційно це підтвердили. Проти виступали, зокрема, Німеччина, Угорщина та США. Джозеф Байден заявив, що "Україна ще не готова до вступу".

Новини за темою: США та Німеччина планують блокувати швидкий вступ України в НАТО: Що відомо

На саміті у Вільнюсі в цьому сенсі нічого не змінилося. А за підсумками заходу Україна не отримала запрошення до вступу в НАТО. Єнс Столтенберг повідомив, що це станеться, коли "погодяться усі союзники й будуть виконані умови", проте не зміг пояснити журналістам, про які саме умови йдеться.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в той же час заявив, що приєднання України до НАТО зараз означатиме війну Альянсу з РФ, і "є розуміння, що зараз війна НАТО з Росією немає сенсу".

Простими словами: "Тоді, коли закінчиться війна, Україну точно запросять в НАТО".

Президент України це рішення розкритикував. 

Проте, країни НАТО погодили перелік кроків, які мають наблизити Україну до Альянсу.

Текст фінального комюніке саміту можете знайти за посиланням. Серед іншого від України йдеться про багаторічну багатоцільову допомогу з озброєння України та переведення на стандарти НАТО, тренування військових, що загалом передбачає витрачання до 500 млн євро на рік. 

ОТЖЕ, згоджений пакет складається з трьох частин:

  1. Багаторічна програма практичної допомоги.
  2. Створення Ради Україна-НАТО.
  3. Скасування вимоги щодо плану дій щодо членства (ПДЧ).

Рада Україна-НАТО

Цей орган, що затвердили на саміті, має запрацювати замість Комісії Україна-НАТО — консультаційного форуму на рівні міністрів та військового керівництва країн-членів Альянсу та України, який працює з 1997 року, проте збирався не часто.

Раду Україна-НАТО створили для політичного діалогу, взаємодії, співробітництва та євроатлантичних прагнень України до членства в НАТО. Одна з головних відмінностей Раді від Комісії — у ній і НАТО, і Україна посідають місце як рівноправні члени.

Безпека для України 

На заході президент України заявив, що країна має отримати гарантії безпеки від членів Альянсу, які стануть своєрідною "парасолькою" для країни й про такі гарантії Україна матиме окремі домовленості з кожною країною НАТО, хоча "найкращі гарантії безпеки для України — це вступ до НАТО".

На другий день саміту, 12 липня, країни G7 погодили "Спільну декларацію про підтримку України". Документ відкритий для підписання будь-якими країнами. Серед компонентів гарантій безпеки — постачання зброї, підтримка ОПК, співпраця в галузі розвідки та кібербезпеки, допомога українській економіці й енергетиці, підтримка у притягненні РФ до відповідальності.

Зброя від партнерів

На саміті декілька країн-членів НАТО оголосили про нову військову допомогу Україні.

Одне з головних досягнень України у Вільнюсі — коаліція з навчання українських пілотів на літаках F-16, яку створили під час саміту, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. До неї увійшли 11 країн.

  • Німеччина виділила Україні новий пакет військової допомоги на 700 млн євро. У нього зокрема увійдуть ЗРК Patriot, танки Leopard та БМП Marder.
  • Франція надасть ракети великої дальності SCALP та інженерне обладнання для розмінування.
  • Австралія — ще 30 машин Bushmaster.
  • Норвегія поставить дві системи NASAMS і тисячу безпілотників Black Hornet.
  • Велика Британія надасть пакет підтримки на 65 мільйонів доларів для ремонту обладнання та створення військового реабілітаційного центру.

Щодо постачання американських далекобійних ракет АТАСМS, Зеленський після саміту заявив, що наразі "не знає", коли Україна їх отримає.

Ложка дьогтю для України 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес порадив Україні приділяти більше уваги подяці за допомогу Заходу. Він згадав, як восени 2022 року їздив до України, щоб "отримати список зброї, яку треба купити".

Зеленський же під час своє пресконференції зауважив, що Україна завжди була вдячна Великій Британії, зокрема прем’єр-міністрам та міністру оборони держави. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст