USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

США та Німеччина планують блокувати швидкий вступ України в НАТО: Що відомо

Джерела кажуть, що держави не підтримали спрощений "План дій щодо членства" для Києва
Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, 4 квітня 2023 року

Джерело: Reuters

Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою на саміті, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Про це пише Bild із посиланням на документ та співрозмовників, знайомих з ходом переговорів.

Видання зазначає, що держави не підтримали спрощений "План дій щодо членства" для Києва. При цьому, з цим погодилися Велика Британія, Франція, Польща та країни Балтії. Відповідний документ був ухвалений ще у 2008 році, він містить у собі безліч кроків, які має зробити Україна, перш ніж вступити в НАТО.

"Берлін і Вашингтон також тиснуть на інших членів НАТО, щоб ті відхилили заявку Києва", - каже співрозмовник видання. 

Інший співрозмовник видання заявив, що Німеччина та США лобіюють підписання у Литві "остаточної декларації, яка навряд чи вийде за межі угоди, укладеної у 2008 році в Бухаресті". У цьому документі йдеться, що альянс "вітає євроатлантичні устремління України та Грузії до членства в НАТО".

Як зазначається, американське керівництво згодом відмовиться від довгострокового Плану дії для України за умови проведення подальших реформ.

Новини за темою: Один день до саміту НАТО у Вільнюсі. Чого чекати Україні?

"Ми хотіли запропонувати Україні модель Фінляндії, тобто вступ протягом кількох місяців, як тільки закінчаться військові дії", – сказав Bild один з американських дипломатів.

Проте Німеччина наполягає на недоречності будь-яких формулювань про "майже готовий вступ України до НАТО". Берлін не має наміру погоджуватися ні зі згадуванням запрошення, ні зі словами про "законне місце України в НАТО" у підсумковому документі після завершення саміту, зазначає видання.

За даними Bild, "представники різних позицій домовилися про таємні телефонні переговори і навіть надіслали дипломатів, щоб до ранку вівторка досягти спільної позиції" блоку.

Україна до НАТО

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які "зроблять Україну ще сильнішою" і наблизять її до Альянсу.

Раніше 10 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після дискусії країни-члени НАТО погодились зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Водночас Столтенберг не підтверджує цю інформацію. За його словами, переговори щодо цього все ще продовжуються.

Читайте також:
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено
США модернізує літак США модернізує літак "Судного дня"
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів