USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін

Проти продажу землі юрособам виступають аграрії
Денис Марчук - Заступник голови всеукраїнської аграрної ради
Денис Марчук - Заступник голови всеукраїнської аграрної ради
Джерело: скріншот

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) пропонує до кінця дії воєнного стану в Україні не збільшувати розмір ділянки землі сільськогосподарського призначення, яку може придбати одна особа на ринку землі зі 100 га до 10 тис. га. І навіть просить для цього окреме засідання. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі UWN.

"Дійсно, по питанню збільшення лімітів і проти цього збільшення в нас були конфронтації в плані того, що ми просили, щоб пройшло окреме засідання", – сказав він.

Марчук додав, що проти збільшення лімітів виступають Аграрний союз України, а також Асоціація фермерів і приватних землевласників.

"Якщо подивитися, то у Всеукраїнській аграрній раді 1300 учасників, петицію підписали майже 26 тисяч людей українців. Тому тут говорити, що це виключно позиція Всеукраїнської аграрної ради, не доводиться. Тим не менше ми сьогодні отримали відповідь на петицію президента України і президент України уповноважив цим питанням займатися прем’єр-міністра – пана Шмигаля. Наскільки нам відомо, поставлена задача в найшвидший термін вирішити цю проблему", – додав експерт.

Заступник голови повідомив, що Всеукраїнська аграрна рада сьогодні направила на всі фракції законопроєкт щодо відтермінування лімітів. 

Суть петиції

3 листопада Всеукраїнська аграрна рада зареєструвала на сайті президента України петицію, в якій просить відкласти до закінчення війни другий етап земельної реформи.

"Унаслідок війни агропідприємства вже другий рік поспіль працюють у збиток, щодня зазнають фінансових втрат через заблоковані порти, логістичні проблеми та низькі ціни на зерно. Росія продовжує атакувати аграрну інфраструктуру і прицільно знищує зернові елеватори та порти. Значна частина сільгоспугідь замінована, велика кількість підприємств, як і раніше, залишаються на окупованих територіях", – йдеться в петиції.

У ВАР зазначають, що новим викликом для агросектора стане другий етап земельної реформи, який розпочнеться з 1 січня 2024 року. Максимальний розмір земельної ділянки, яку зможе придбати одна людина, збільшиться з нинішніх 100 до 10 тис. га.

Всеукраїнська аграрна рада пропонує залишити до закінчення війни і ще протягом двох років після перемоги чинний ліміт на купівлю 100 гектарів землі в "одні руки" як для юридичних, так і для фізичних осіб. Асоціація також просить президента внести ці законодавчі пропозиції до Верховної Ради та сприяти їх якнайшвидшому ухваленню.

Другий етап реформи ринку землі

Ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024-го купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартує другий етап впровадження ринку землі, коли землю зможуть купувати юридичні особи, зареєстровані в Україні. Придбати можна буде не більше 10 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Аграрії б'ють на сполох, бо бояться залишитися без землі.

Додамо, з моменту відкриття ринку землі було відчужено майже пів мільйона гектарів. Загалом за два роки станом на середину вересня 2023 року найбільшу кількість земельних угідь було передано у спадщину – 828 тисяч га. Для порівняння, за той самий час за договорами купівлі-продажу було продано лише 365 тисяч га.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"