USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Останні 13 місяців стали найспекотнішими за всю історію спостережень у світі

Однією із причин спеки є велика кількість парникових газів
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Період із червня 2023 року по червень 2024 року включно став найспекотнішими за всю історію спостережень у світі. Про це пише Inverse.

Проте вчені попереджають, що цей останній рік спеки не тільки встановив температурний рекорд, але також тимчасово відсунув Землю від "ключового кліматичного орієнтира".

Документ про пом'якшення наслідків зміни клімату

Видання зазначає, що ще 2015 року 196 країн підписали міжнародний договір щодо пом'якшення наслідків зміни клімату. Згідно з документом, країни зобов'язалися "обмежити потепління значно нижче за 2°C" і "спробувати запобігти потеплінню вище за 1,5°C, як порівняти з доіндустріальним періодом".

Проте спостереження показують, що фактично кожен із останніх 13 місяців був більш ніж на 1,5°C спекотнішим, ніж встановлена межа.

Загалом річна температура минулого року була на 1,64°C вищою за середню температуру 1850-1900 років.

Причини

Однією із причин є велика кількість парникових газів.

Крім того кліматологи впевнені, що високі температури частково спричинені Ель-Ніньйо. Адже після відступу Ель-Ніньйо минулого місяця температура поверхні моря впала. Вчені припускають, що глобальні температури, ймовірно, повернуться до історичних середніх показників протягом наступних кількох місяців.

Що таке Ель-Ніньйо?

Ель-Ніньйо – феномен різкого підвищення температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що означає сильну спеку, засухи та катастрофічні наводнення і опади у багатьох регіонах світу.

Читайте також:
В Україні можна буде побачити полярне сяйво: Коли та чому В Україні можна буде побачити полярне сяйво: Коли та чому
Тварини та спека: Як допомогти чотирилапим улюбленцям Тварини та спека: Як допомогти чотирилапим улюбленцям
Стало відомо, як працюють ТЕС на ГАЕС під час аномальної спеки Стало відомо, як працюють ТЕС на ГАЕС під час аномальної спеки
Через аномальну спеку з ладу виходять електромережі в усьому світі Через аномальну спеку з ладу виходять електромережі в усьому світі