USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Мартишко: Відкриття ринку землі вигідне лише авантюристам, які накопили в свій час кошти і можуть зараз за безцінь викупити землю

Фермер переконаний, що вартість земельної ділянки, яку планують встановити, – фантастична сума для малих аграріїв
Мартишко
Валерій Мартишко
Джерело: UWN

Нині, в часи повномасштабного вторгнення РФ в Україну, переважна більшість українських фермерів захищають Україну зі зброєю у руках. Ще частина господарств зазнають колосальних збитків через військову агресію Росії. І поки одні на передовій чи зводять кінці з кінцями, іншим – відкривається можливість купувати землю по 10 тис. га.

Так не має бути. Відкриття ринку землі необхідно відтермінувати, переконаний власник фермерського господарства "Родина 2007", заступник командира батальйону Валерій Мартишко.

"На сьогодні це абсурдна річ – відкрити повністю ринок землі. Ми тут з побратимами своїми б'ємся за кожен сантиметр землі, знаходимось на межі Бахмута. Тут така ціна за українську землю – ніколи ще не було в історії такої ціни. Мені, в принципі, говорити навіть за це боляче. Я не маю сьогодні допуску до ринку землі фізично, тому що я в Збройних силах України з першого дня широкомасштабного вторгнення. Ще й до того, коштів немає: ціни на сільськогосподарську продукцію дуже знизились. Мій бізнес, на якому працюють мої сини, взагалі працює в збиток, виживаємо на тих зекономлених коштах, які були зароблені раніше. Кому вигідно? Звичайно, вигідно авантюристам, які накопили в свій час кошти і можуть зараз за безцінь викупити цю землю", – зауважує Мартишко в ефірі UWN.

Тож, наголошує фермер, на період дії воєнного стану варто відтермінувати відкриття ринку землі. Бо ж нині, в разі відкриття ринку землі, 10 тис. га "в одні руки" можуть скупити комерційні структури та люди, які мають статки, аби потім "просто в щось вкласти".

А от для малих аграріїв вартість земельної ділянки, яку планують встановити, – фантастична сума. 

"Фантастична сума для малих аграріїв. Якщо перевести в грошовий еквівалент 10 тисяч га землі, не знайдуть аграрії, немає де взяти ті гроші. Банк сьогодні навіть не буде розглядати пропозицію від аграріїв, щоб взяти кредит на купівлю землі. Для нас це фантастична ціна. Як мені на це все реагувати? Я живу на межі виживання з побратимами, а хтось купить землю...", – додає Мартишко.

Нині ж багато фермерів, особливо на Харківщині і на Донеччині, втратили землі, бо ж поля повністю заміновані, а підприємства – розтрощені. Відтак держава повинна продумати можливості допомогти тим фермерам, хто втратив свої господарства. Наприклад, надавати нові землі та дешеві кредити.

"Тільки дешеві кредити – це 3% річних, можливо, дадуть можливість піднятися. Ми зараз, як тюлені, напевно: ще тримаємось на підшкірному запасі жиру. Тому що те, що ми колись заробили, дає можливість зараз не загинути, але це з кожним сезоном менше і менше. По своєму підприємству я скажу: якщо без кредитів – мені залишиться один рік", – констатує власник фермерського господарства.

А загалом після перемоги малим та середнім фермерам знадобиться щонайменше два-три роки, аби відновити свої підприємства.

Земельна реформа 

В липні 2021 року Верховна Рада прийняла закон щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно із законом громадяни України можуть купувати сільськогосподарські земельні ділянки, однак не більше 100 гектарів в одні руки. В перший рік роботи ринку було проведено приблизно 66 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок, які раніше перебували під мораторієм. Їхня загальна площа склала 153 тис. га. Під час 2022 року кількість угод досягла 53 тисяч.

З 1 січня 2024 року має розпочатися другий етап відкриття ринку землі. Крім фізичних осіб право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особи, створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є громадяни України, держава, або територіальні громади.

Загальна площа земельних ділянок, що перебувають у власності громадянина України або юридичної особи, не може перевищувати 10 тисяч гектарів.

Нині ж аграрії наголошують, що сьогодні кожен повинен мати право купувати землю на рівних, тому просять владу не збільшувати ліміти на продаж землі і залишити на нинішньому рівні – 100 га в одні руки.

На сайті президента навіть зареєстрували петицію про відтермінування збільшення лімітів продажу земель. За кілька днів вона вже набрала понад 25 тисяч голосів (із 25 тисяч обов'язкових). Тож тепер президент Зеленський має розглянути петицію аграріїв.

Читайте також:
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро