USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Євросоюз розробляє свій закон про "іноагентів", – Politico

Новий закон зобов'яже організації, компанії та інші установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-за меж ЄС
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Європейському Союзі розробляють закон, який зобов'яже неурядові організації, консалтингові компанії та наукові установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-за меж ЄС. Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що закон спрямований на придушення іноземного впливу в Євросоюзі.

Як передбачається, документ буде розроблено за аналогією із законами в Австралії та США. У законі, найімовірніше, не буде передбачено обмежень щодо фізичних осіб, але всі прибуткові та неприбуткові організації зобов'яжуть розкрити джерела доходів з-за меж ЄС.

За словами одного з чиновників Європейського Союзу на умовах анонімності, проєкт має бути завершено наприкінці травня 2023 року. Він має стати відповіддю на низку операцій іноземного впливу – від російських хакерських кампаній до, наприклад, "Катаргейту" (корупційний скандал у Європарламенті).

Новини за темою: Рада ЄС подовжила персональні санкції проти росіян ще на пів року

Тим часом неурядові організації вже отримали від Європарламенту спеціальний опитувальник, який має стати основою для оцінки іноземного впливу.

В опитувальнику просять описати джерела фінансування з-за меж ЄС. Деякі з них висловили стурбованість, що законопроєкт може бути використаний автократами в Євросоюзі, такими як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, для придушення продемократичних сил у їхніх країнах.

Критика в бік ЄС також лунала через те, що закон розробляється паралельно з подіями в Грузії, де на тлі аналогічної пропозиції влади спалахнули протести, що призвело до відкликання законопроєктів.

Раніше

В Грузії 7 березня 2023 року ухвалили, попри спротив опозиції і активістів, закон про "іноагентів". Він значно придушує свободи не тільки правозахисників та опозиційної преси, але і багатьох не пов'язаних із політичним життям категорій громадян.

Після ухвалення документа в першому читанні в країні два дні тривали масштабні протести.

Пізніше парламентська більшість "Грузинська мрія" вирішила відкликати скандальний законопроєкт. 

Докладніше про ситуацію в Грузії – читайте тут.

Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ
Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників