USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 1 5 5 0 (+810)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

Масові протести в Грузії: У парламенті "вбили" скандальний закон про "іноагентів", але є нюанси

Після ухвалення документа в першому читанні в країні кілька днів тривали масштабні протести
протести в Грузії
Джерело: відкриті джерела

У парламенті Грузії проголосували проти раніше ухваленого у першому читанні законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який викликав масштабні протести по всій країні. Тим самим документ наразі знятий з розгляду.

Раніше

Парламентська більшість "Грузинська мрія" вирішила відкликати скандальний законопроєкт. 

"Ми повинні найуважнішим чином ставитися до миру, спокою та економічного розвитку в нашій країні, а також до просування Грузії шляхом євроінтеграції. Тому необхідно, щоб енергія кожного нашого співгромадянина витрачалася не на конфронтацію, а на розвиток країни в правильному напрямі. Беручи до уваги все вищевикладене як кожен член суспільства, ми ухвалили рішення відкликати законопроєкт, підтриманий нами відповідальною владою, беззастережно, без жодних застережень", – йшлося в заяві, опублікованій на сайті партії "Грузинська мрія – Демократична Грузія".

Таку заяву підтримали і частина інших депутатів, які серед іншого зазначили, що час звільняти Грузію від проросійських депутатів.

Зокрема, Саломе Самадашвілі з "Єдиного національного руху" написала: "Вітаємо з перемогою! Затримані мають бути негайно звільнені! Боротьба за звільнення країни від режиму російської орди триватиме. Майбутнє Грузії – це Європа".

"Завжди є сенс боротися! Але не забувайте, що у нас все ще є російський уряд, який відповідає за брехню народу, і ми це бачили. Поки у нас буде цей російський уряд, європейський курс Грузії в небезпеці!" – написала опозиційна депутатка Ані Цитлідзе.

Рішення щодо відхилення даного законопроєкту підтримали і в Євросоюзі. 

"Ми вітаємо заяву правлячої партії про відкликання законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Ми закликаємо всіх політичних лідерів Грузії відновити проєвропейські реформи в інклюзивній і конструктивній манері відповідно до 12 пріоритетів для того, щоб Грузія отримала статус кандидата", – йдеться у заяві представництва ЄС у Грузії.

Втім, відкликати законопроєкт, відповідно до чинних законів Грузії, не так вже й просто. Ексвиконавчий директор Центру соціальної справедливості Ліна Гвініанідзе пояснила: офіційно не існує такої процедури як "відкликати законопроєкт". Тому було необхідно, щоб законопроєкт, який ухвалили в першому читанні, винесли на друге читання і проголосувати вже "проти". Що і було зроблено. 

Але і тут не все

Протягом наступного місяця (з моменту голосування в другому читанні, – ред.), якщо автори законопроєкту виступлять з відповідною заявою, то його знову повинні будуть розглянути в парламенті. І лише в тому випадку, коли протягом місяця даний законопроєкт не розглядатимуть знову, питання вважатиметься повністю закритим, зазначила депутатка Ані Цитлідзе.

Ще раніше 

Нагадаємо, в Грузії 7 березня 2023 року ухвалили, попри спротив опозиції і активістів, закон про "іноагентів". Він значно придушує свободи не тільки правозахисників та опозиційної преси, але і багатьох не пов'язаних із політичним життям категорій громадян.

Після ухвалення документа в першому читанні в країні два дні тривали масштабні протести.

Так, приміром, у ніч проти 8 березня 2023 року силовики влаштували розгін протестувальників за допомогою водометів і сльозогінного газу, пише "Ехо Кавказу". 

Що відомо про грузинські закони про "іноагентів"

Парламент Грузії прийняв до розгляду одразу два законопроєкти "про іноагентів": перший називається "Про прозорість іноземного впливу", другий – "Про реєстрацію іноземних агентів".

Перший стосується лише НУО та ЗМІ, які отримують закордонне фінансування, а другий – як фізичних, так і юридичних осіб за низкою винятків.

Законопроєкти до парламенту внесла група депутатів від проурядового руху "Сила народу". Ініціативу розкритикували багато ЗМІ та опозиція. Вони вважають, що влада намагається запозичити російський досвід боротьби з "іноагентами" і створити в країні репресивний механізм.

Що сталось у парламенті

6 березня комітет парламенту Грузії з юридичних питань розпочав розглядати два законопроєкти про так званих "іноагентів". Опозиційні депутати, зокрема Єдиний національний рух, влаштували словесні суперечки з представниками правлячої партії "Грузинська мрія".

Між парламентарями відбулася масова бійка, після якої частина опозиціонерів покинула залу засідання.

Під час розгляду скандального закону під будівлею парламенту Грузії активісти влаштували мітинг проти прийняття документа. На знак підтримки опозиціонери вивісили з вікон парламенту прапори Грузії та Євросоюзу.

Також опозиційні депутати розвернули на засіданні комітету плакат із вже відомою на весь світ фразою українського прикордонника "Русский военный корабль, иди на...".

Що не так з цими законами

Посол ЄС Павел Герчинський заявив, що ця ініціатива суперечить як мінімум двом із 12 рекомендацій для набуття статусу кандидата в Євросоюз.

Серйозне занепокоєння вже кілька разів висловив Держдеп США. Декілька сотень НУО та ЗМІ Грузії підписали заяву проти ухвалення такого закону.

Що говорять в США 

Посольство Сполучених Штатів в Грузії вже відреагувало на ці дії: там назвали сьогоднішній день – "чорним для грузинської демократії". А подальший розгляд подібних законів, на думку посольства, "несумісний із чітким прагненням народу Грузії до європейської інтеграції та демократичного розвитку".

Крім того, у посольстві додали, що ухвалення такого закону завдасть шкоди відносинам Грузії з її стратегічними партнерами та підірве важливу роботу багатьох грузинських організацій, які допомагають співгромадянам.

"Те, що відбувається, викликає реальні питання про прихильність правлячої партії Грузії до євроатлантичної інтеграції", – наголосили в посольстві США.

Читайте також:
Для Для "нормалізації відносин" Грузія має випустити з в'язниці Міхеїла Саакашвілі, – Арахамія
Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі
Прем'єр Грузії Гарібашвілі повідомив про свою відставку Прем'єр Грузії Гарібашвілі повідомив про свою відставку
Грузинського виробника вин внесено до списку спонсорів війни Грузинського виробника вин внесено до списку спонсорів війни