USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Євросоюз оприлюднив 11-й пакет санкцій проти Росії: Що у нього увійде

Нинішній пакет обмежень унеможливить отримання Росією через треті країни підсанкційних товарів
Євросоюз

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз 23 червня затвердив одинадцятий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії. Про це заявив Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

Що входить у новий пакет санкцій

Інструмент обходу

Рада Євросоюзу може одноголосно прийняти рішення про обмеження до третіх країн продажу, постачання, передачі або експорту товарів і технологій, експорт яких до Росії вже заборонено. Зокрема це стосується продуктів і технологій для бойових дій.

Заборона транзиту

З метою подальшої мінімізації ризику обходу санкцій сьогоднішнє рішення забороняє транзит через територію Росії більшої кількості товарів і технологій, які можуть сприяти військовому та технологічному зміцненню РФ або розвитку сектора оборони чи безпеки, товарів і технологій.

Новини за темою: Велика Британія планує не знімати санкції з Росії, поки Україна не отримає компенсацію

У тому числі це стосується технологій, що використовуються в авіаційній або космічній промисловості, а  також палива для реактивних двигунів і присадки до палива, які експортуються з Євросоюзу до третіх країн.

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Рада внесла ще 87 суб’єктів до переліку суб’єктів, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії у її загарбницькій війні проти України.

Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного використання.

До списку входять чотири іранські компанії, які виробляють безпілотні літальні апарати (дрони) і постачають їх у Росію, інші сторонні організації, які беруть участь в обході торговельних обмежень, а також деякі російські організації, які займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронних компонентів для російської армії.

Новини за темою: Британія оголосила ембарго на алмази, мідь, алюміній і нікель із РФ: Запроваджено нові санкції

Також Рада ЄС вирішила включити до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

Розширення списку заборонених товарів

Сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектора оборони та безпеки, включаючи:

– електронні компоненти,

– напівпровідникові матеріали,

– обладнання для виробництва та тестування електронних інтегральних схем і друкованих плат,

– прекурсори енергетичних матеріалів та прекурсори хімічної зброї,

– оптичні компоненти,

– навігаційні прилади,

– метали, що використовуються в оборонному секторі,

– морське обладнання.

ЗМІ і російська пропаганда

Рада поширила призупинення дії ліцензій на мовлення ще на п’ять ЗМІ. Йдеться про видання:

– RT Balkan,

– Oriental Review,

– Tsargrad,

– New Eastern Outlook,

– Katehon.

"Ці ЗМІ знаходяться під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва Російської Федерації та використовувалися останньою для постійних і узгоджених пропагандистських акцій, спрямованих на громадянське суспільство в ЄС та сусідніх країнах, серйозно спотворюючи та маніпулюючи фактами", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Лідери Японії та США домовилися продовжувати санкції проти Росії та підтримувати Україну

Зокрема, пропаганда, за даними Євросоюзу, неодноразово і послідовно націлювалася на європейські політичні партії, особливо під час виборів, а також на громадянське суспільство, шукачів притулку, російські етнічні меншини, гендерні меншини та функціонування демократичних інститутів в ЄС та його державах-членах.

Відповідно до Хартії основоположних прав, ці заходи не перешкоджатимуть цим ЗМІ та їхнім співробітникам здійснювати діяльність у Європейському Союзі, окрім мовлення, наприклад дослідження та інтерв'ю.

Дороги і порти

ЄС розширив заборону на перевезення вантажів до Євросоюзу автомобільним транспортом аж до трейлерів і напівпричепів, зареєстрованих в Росії, в тому числі при перевезенні вантажними автомобілями, зареєстрованими за межами Росії.

Новини за темою: Попри санкції в Росію під час війни потрапили західні авіазапчастини на мільйони доларів, – NYT

Крім того, з огляду на різке збільшення випадків оманливої практики суден, що транспортують сиру нафту та нафтопродукти, Рада вирішила заборонити доступ до портів і шлюзів ЄС будь-яким суднам, які здійснюють перевалку з судна на судно, якщо у компетентних органів є розумні підстави підозрювати, що судно або порушує заборону на імпорт російської сирої нафти та нафтопродуктів морським транспортом до ЄС, або транспортує російську сиру нафту чи нафтопродукти, придбані вище ліміту ціни, узгодженого Коаліцією Price Cap.

Така ж заборона буде застосовуватися до суден, якщо у компетентних органів є вагомі підстави підозрювати, що вони незаконно втручаються, вимикають або іншим чином відключають свою навігаційну систему під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів у порушення міжнародних угод, правил і стандартів.

Нафта

Припиняється дія тимчасового відступу, наданого Німеччині та Польщі на постачання сирої нафти з Росії через північну ділянку нафтопроводу "Дружба". Однак нафта, яка походить з Казахстану чи іншої третьої країни, зможе продовжувати транзит через Росію та імпортуватися в Європейський Союз через нафтопровід "Дружба".

Читайте також:
США оголосило про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР США оголосило про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW